Vad är kapitalintensiv?

October 23

Kapitalintensiv avser en strävan eller projekt som kräver en hel del kapital för att genomföra. Ett projekt eller företag som är kapitalintensiv har ofta mycket mer risk, eftersom det krävs en större investering av kontanter eller materiella tillgångar. Generellt många företag eller projekt som producerar materiella varor kräver mer kapital än tjänsteföretag; även om vissa försök även inom dessa företag är mer kapitalintensiva än andra.

Ett exempel på en särskilt kapitalintensiv verksamhet är en verksamhet som innebär borrning efter olja. Enorma summor pengar måste spenderas för att genomgå en sådan produkt. Mark eller oljerättigheter måste köpas, och borrar, riggar och annan dyr utrustning måste köpas. Detta kräver en stor utgifts av kontanter.

Jämför detta, till exempel för att en individ att starta ett företag som projektledning konsult eller som frilansskribent. I ett sådant företag, individen som erbjuder tjänsten behöver lite utrustning och lite startkapital. Han kan till exempel behöva köpa en dator eller visitkort eller skapa en webbplats. Detta bidrar i allmänhet upp till ett par hundra dollar; ingenstans nära vad det skulle kosta ett företag att engagera sig i en oljeborrning strävan.

Ofta i en kapitalintensiv verksamhet, stordriftsfördelar existerar. Det innebär att de allra flesta eller huvuddelen av den stora kapitalinvesteringar krävs helt enkelt att få den första enheten av varor eller att få verksamheten från marken. Den faktiska kostnaden för projektet i allmänhet reduceras ju mer en produkt eller enheter tillverkas.

I oljeborrning exempel är den stora investeringen det ursprungliga köpet av marken och borrutrustning. Denna stora investeringen gjordes före den första borrningen påbörjades. När oljan slås på bit mark, kommer det att kosta väldigt lite extra pengar för att fortsätta att utvinna oljan; samma borrutrustning och samma mark används för att göra det. Således, ju mer av det goda som produceras av den initiala kapitalinvestering, desto lägre den faktiska kostnaden för investeringen visar sig vara.

Generellt ett nytt företag som är mer kapitalintensiv är långt mer riskfyllt. Eftersom det kan vara svårt att veta hur mycket av det goda den ursprungliga stora investeringar kommer att resultera i att producera, det finns en chans den stora initiala investeringen kan gå förlorade. Således när de investerar i ett nystartat företag eller när du börjar din egen, är mängden kapital som behövs för att komma igång en viktig faktor att beakta.

  • Kapitalintensiv avser en strävan eller projekt som kräver en hel del kapital för att genomföra, till exempel att starta upp en ny monteringslinje.