Vad är en Corn Lily?

October 21

En majs lilja är en perenn växt hemma i den västra regionen av Förenta staterna. Även om flera olika arter kan kallas med detta namn, oftast hänvisat till Jättenysrot. Den perenn är en del av den Liliaceae familjen. Det är också giftig, även om den har använts för medicinska ändamål.

Denna anläggning är känd av flera alternativa namn, alla kommer från dess likhet till andra typer av växter, inklusive "västerländsk hellebore" och "falska hellebore." Den Jättenysrot brukar kallas en "corn lilja" eftersom dess upprättstående stjälkar och blad likna en cornstalk. Säden liljan är också ofta misstas för hellebore eller skunk kål på grund av en ytlig likhet.

Säden liljan finns i hela den västra delen av USA, främst i Kalifornien. Den växer under naturliga förhållanden i våtmarker, inklusive ängar, creek sängar, och kärr. Den falska hellebore växer från korta, mörka rötter i stjälkar som sträcker någonstans från 4 till 8 fot (ca 1,2-2,4 meter) hög. Stjälkarna är omgivna av tungt veined gröna blad. Kluster av stjärnformade vita blommor med grön Ådringen topp anläggningen.

De alkaloider i Jättenysrot göra den giftiga för människor, djur och vissa insekter. Giftet påverkar nervsystemet, vilket kan leda till förlamning, och kan orsaka förlängd dräktighet och missbildningar hos avkomman. Några symptom på majs lilja förgiftning inkluderar buksmärtor, illamående, kräkningar och hallucinationer.

Historiskt sett folk använde växten för medicinska ändamål. Eftersom giftet slår nervsystemet och initialt inducerar förlamning, vissa människor använde växten som ett anti-krampaktig för personer som lider av epilepsi. Indianer syrad rötterna för att skapa en form av preventivmedel och skapade giftpilar genom att doppa dem i saften.

Idag är en pulveriserad form av Jättenysrot kommersiellt säljs som en insekticid. Forskare är också isolera vissa alkaloider potentiellt skapa olika typer av medicin. Cyklopamin, en steroid alkaloid som finns i Jättenysrot, har isolerats för att dissekera och analysera igelkotten signalväg.

Experter rekommenderar att hantera denna växt med omsorg, gummihandskar och en ansiktsmask för skydd mot gifter. Förvirrande majs lilja med en cornstalk, skunk kål, eller hellebore kan resultera i förgiftning, så försiktighet är viktigt vid identifiering och hantering av växter med ett liknande utseende. Fabrikens gifter kan orsaka fosterskador, så kvinnor bör vara särskilt försiktiga.

  • Stjälkar av en majs lilja likna cornstalks.