Vad är en Stonefish?

January 23

Den stenfiskar tros vara den giftigaste fisken i världen, som tillhör släktet Synanceia av Synanceiidae familjen. Det är främst i kustområden inom Indo-Stillahavsområdet, som består av en stor del av Stilla havet, Indiska oceanen, och de indonesiska hav som förenar dem, exklusive polära och tempererade områden. Livsmiljöer finns också utanför den norra svenska kusten. Även betraktas som en marin djur, är ett fåtal arter kända för att leva i floder.

Den stenfiskar har fått sitt namn från dess förmåga att förändra sina fläckiga färger för att kamouflera sig bland klipporna och korallrev där det bor. Beroende på art, kan dess kropp når nästan 14 inches (ca 35cm) i längd. Stonefish har en stor, uppåtvända huvuden och utstående ögon. En stenfiskar kommer att sitta på havsbotten väntar helt stilla för små passerande fisk och räkor. När en fisk kommer nära nog, stonefish utfall med sitt öppna munnen, suger upp sitt byte och återvänder till sitt ursprungliga läge i bråkdelar av en sekund.

För att inte uppmuntra mantor, hajar och andra jägare som skrapar havsbotten och rev för mat, stenfiskar utvecklats en dödlig försvarsmekanism. Ryggfenan har tretton nållika ryggar, skarpa nog att tränga igenom sulan på en sko. Körtlar som innehåller mycket giftigt gift mata ryggar, pumpa gift i något djur otur att vara fast. När ryggar har levererat sin skadliga toxin, måste körtlar regenerera under loppet av de närmaste dagarna innan han blev fulladdat.

En sting från en stenfiskar skapar olidlig smärta åtföljs av snabb svullnad och nekros vid sting platsen. Omfattningen av skada beror på antalet ryggar inblandade, djup av såren, och mängden av toxin som levereras. Giftet angriper musklerna, potentiellt påverka andningsorganen och hjärta. Lokal förlamning, kan andningssvårigheter och chock uppstå. Döden kan inträffa inom 48 timmar. Emellertid är ett sting behandlingsbar, med snabb behandling är den mest effektiva.

Enligt allmänt tillgänglig medicinsk information, omedelbart efter en stonefish sting offret bör förbli lugn, fastställa, och höja den skadade kroppsdelen - troligen foten eller benet - så att det förblir högre än resten av kroppen. Det skadade området ska sänkas ned i vatten så varm som bekvämt tolerabla, och omedelbara åtgärder bör vidtas för att transportera offret till en sjukvård anläggning för att ta emot anti-gift och någon annan lämplig behandling. Återhämtning kan ta ett par dagar, beroende på hur allvarlig sting.

Om det är nödvändigt att gå i grundområden där en stenfiskar kan vara närvarande, är revet sandaler rekommenderas eller andra skyddande skor av samma kvalitet. Långsamt blanda fötterna framåt genom sanden kan skrämma en närliggande djur borta, snarare än att lyfta fötterna och av misstag kliva ner på en ryggrad. När det är möjligt, är simning föredra framför omflyttning eftersom detta inte bara kommer att minska risken för kontakt med en stenfiskar, men kommer att förhindra eventuella skador på ekosystemet.