Vad Är Gestationsålder?

March 13

Åldern på fostret kallas graviditetslängd. Denna beräkning är ofta svårt att göra helt korrekt, eftersom den exakta datum och tid när befruktningen sker sällan känt. Därför är det oftast nödvändigt att basera numret, räknat i veckor, på ett bestämt datum som den första dagen av moderns senaste menstruation.

I de flesta fall, antar beräkning av graviditetslängd att befruktningen skett 14 dagar efter den första dagen av den sista perioden. Eftersom befruktning normalt kan uppstå var som helst 11-21 dagar senare, är användningen av 14 dagar bara en genomsnittlig uppskattning, med potential för flera dagar fel. Förfallodagen för barnet sedan antas vara 40 veckor från den första dagen av menstruationen; dock endast en liten andel av barn som faktiskt är födda på deras förväntade förfallodagen. Kvinnor som vill veta den beräknade graviditetslängd av deras foster och barnets förväntade förfallodagen kan kolla med sin läkare för att information; Det finns också en mängd olika webbplatser som ger verktyg för att göra beräkningen för dem.

Det finns vissa sätt att uppskatta den graviditetslängd som kan ge mer precision än att basera det av den sista menstruationen. Vanligtvis kommer kvinnor har specifika fysiska tecken på att de är ägglossning, såsom förändringar i livmoderhalscancer position och slemhinnor; de som är medvetna om dessa förändringar och vet också när de hade samlag kan ha en mycket mer specifik kunskap om vilken dag befruktningen hände. Ultraljud, speciellt i början av graviditeten, kan avslöja fysiska indikatorer på fostrets ålder. I de fall där fertilitetsbehandlingar såsom in vitro fertilisering används, datum och även tiden för befruktningen är definitivt kända. När barnet är fött, kan läkarna kunna utvärdera dess ålder utifrån fysiska utvecklingen.

Att veta den verkliga graviditetslängd av en baby blir särskilt viktigt vid tiden för födelsen. Ett spädbarn födda före 37 veckor anses för tidigt; barn i denna situation är ofta känsliga för en mängd olika medicinska frågor, såsom intraventrikulära blödningar eller andnöd. Förstå där nyfödda är i sin utveckling kan hjälpa läkarna att förstå vilka frågor som är mest sannolikt att uppstå, och att utveckla en behandlingsplan som kommer att ge barnet bästa möjliga vård. Observation av vissa fysiska egenskaper såsom längd, vikt och reflexer direkt efter födseln hjälp läkarna avgöra detta.

  • När du är klar i början av graviditeten, kan ultraljud visa fysiska indikatorer på ålder ett foster.
  • Beräkning av gestationsålder förutsätter att befruktningen skett 14 dagar efter den första dagen av den sista perioden.
  • Ultraljud kan hjälpa till att avgöra ett foster ålder.
  • En baby föds före vecka 37 anses för tidigt.