Vad är en Tubercle?

March 16

En knöl är en liten, rund knöl som växer ut ur huden, ben, eller membran. Tubercles kan utvecklas i flera ställen på kroppen, inklusive mun, armar, ben, öron och lungor. När bifogas ben, tubercles tjänar funktionen att ansluta ligament till muskel. Den vanligaste av dessa är den tibiala tuberkel, som är den lilla bucklan under knäskålen. Andra tubercles, såsom de som finns i lungorna, är ofta områden av sjukdomen.

Tuberklerna i munnen finns på kusparna av tänder, typiskt den sista molar i överkäken. De kan också hittas i andra områden, till exempel på hörntänderna. Tandköttet täcker vanligen en knöl i munnen, och även om det normalt inte orsakar några hälsoproblem, kan den avlägsnas kirurgiskt.

I armarna, det finns två framträdande tubercles: ju större tuberkel och mindre knöl. Båda ligger på humerus, längsta benet i den övre delen av kroppen. Ju större knöl, medan större än den mindre, är inte lika framträdande. De skiljs åt av en lång skåra som håller senan av biceps. Den mindre knöl ansluter en stor muskel som kallas subscapularis på framsidan av axelleden.

En tibial tuberculum är den beniga utsprång på den främre delen av skenbenet ben i benet. Denna knöl ansluter en serie små ben, senor och muskler som gör att knäet att sträcka sig i olika intervall. Många gånger är detta platsen för idrottsrelaterade skador, eftersom hoppa, springa, eller cykling innebära påfrestningar på den punkt till förlängning. Avulsion frakturer är vanliga skador i detta område av kroppen, som inträffar när den del av den tuberkel bryts bort från skenbenet.

Inom membranen i lungorna, tubercles är en mycket mer allvarlig fråga. Här är de också kända som tuberkulos knutor, och utvecklas som ett resultat av exponering för mykobakterier som orsakar tuberkulos (tbc). TB är en luftburen virus som påverkar lungorna, men kan också infiltrera andra områden av kroppen. När bakterier utvecklas i lungorna, små, hårda tubercles bildas. Symptom på sjukdomen inkluderar hosta med blod, feber, viktminskning, och aptitlöshet.

Medan medicinsk behandling är tillgänglig för TB, måste patienter genomgår karantän för att förhindra spridning av sjukdomen, och behandlingen är ofta långa. De flesta mediciner som används för att behandla tuberkulos kommer att ordineras för minst sex till nio månader. Detta beror delvis på det faktum att Mycobacterium tuberculosis är en långsamt växande organism som är svåra att utrota.

  • En tibial knöl ligger strax under knäskålen, som också kallas knäskålen.
  • En tibial tuberculum är den beniga utsprång finns på framsidan av skenbenet.
  • Tuberkulos lever oftast och trivs i lungorna, även om det kan sprida sig till andra områden.