Vad är Zygomycetes?

July 11

Zygomycetes är en klass av svampar med över 1.000 kända arter. Denna svamp klass är oerhört varierande, och representanter kan hittas lever över hela världen i ett sortiment av miljöer och omständigheter. Människor hamnar ofta interagerar med Zygomycetes svampar, vanligen i form av bröd formar eller de fjäder formar som visas på skadad frukt som jordgubbar och tomater. Som en viktig källa till mat förstörs, kan dessa svampar har en enorm ekonomisk inverkan i vissa regioner i världen.

Svampar är placerade i denna klass när de återger sexuellt genom att göra zygospores. Zygospores är mycket unika svampsporer bildade genom sammansmältning av två sporer. Andra svampar inte kan denna form av sexuell reproduktion, vilket gör Zygomycetes unikt. Dessa svampar kan också återge asexuellt, oftast genom att producera sporer som sprids på vinden eller via djur. Några arter kan sikta och brand sporer i specifika riktningar genom att utveckla ljuskänsliga celler som utlöser frisättning av sporer i en viss riktning. Detta kontrollerad spridning gör svampen att öka sin chans att lyckas.

Vissa Zygomycetes arter är parasiter som lever på växter och djur. Andra bildar symbiotiska relationer med andra organismer, som lever överallt från bladen av växter till tarmen hos vissa djur. Dessa olika svampar kan också leva på dött organiskt material, såsom löv och skördad mat. I vissa organismer, kan de orsaka infektioner och sjukdomar, särskilt i organismer med nedsatt immunförsvar som inte kan stöta bort svampen.

Dessa formar ibland som stift eller sockerformar, referera deras särskiljande utseende och favoritmiljöer. Under ett mikroskop, do Zygomycetes svampar faktiskt ser ut som små stift, med en något thready utseende och tydligt stora "huvuden" på spetsen av varje tråd. Många Zygomycetes arter föredrar också att leva på socker rika substrat som frukt och bröd, omvandla socker till energi. Denna preferens för socker är vad som orsakar problem för människor, så många livsmedel är rika på socker som svampen finner oerhört användbart.

Det finns några praktiska användningsområden för dessa svampar. Flera arter kan användas i den kontrollerad jäsning av livsmedel, och har använts för detta ändamål i århundraden. Flera asiatiska livsmedel och drycker i synnerhet är gjorda med hjälp av svampar från den här klassen. Ytterligare Zygomycetes arter kan användas i tillverkningen av läkemedel såsom steroider, och vissa farmaceutiska labb bibehålla svamparna i kontrollerade kolonier för detta ändamål.

  • Zygomyceter ses ofta i form av fjäder formar finns på livsmedel som tomater.
  • Inspektera frukt för några tecken på zygomyceter, och slänga bort hela pjäs om du upptäcker något mögel.
  • Bröd formen är en av de mest frekventa formarna siktade av människor.