Vem är Harper Lee?

July 13

Harper Lee är författare till den Pulitzer Prize-vinnande roman, To Kill a Mockingbird. Född den 28 april 1926 Harper Lee blev nästan en advokat. Hon gick på University of Alabama Law School, men lämnade med endast termin kvar att få sin examen.

Efter att ha gått Oxford University för ett år, gick Lee till New York City för att bedriva en författarkarriär 1950. Inom tio år, hon hade avslutat sin första och enda roman, To Kill a Mockingbird. År 1961, ett år efter den först publicerades, romanen vann Pulitzerpriset i skönlitteratur. Det är fortfarande en stor favorit. År 1999 röstade biblioteket Journal To Kill a Mockingbird "den bästa roman av århundradet."

Ställ i Alabama, och mycket biografiskt, är berättelsen om To Kill a Mockingbird berättad ur en ung flicka som heter Scout. Mycket av historien kretsar kring rättegången mot Tom Robinson, en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna vid namn Mayella Ewell, som avbryter Scout lugna värld av barn lek. Ytterst handlar romanen om en ung flicka lära sig om världen omkring henne, särskilt genom samtal med sin far Atticus, symboliska av heder, integritet och mod. Atticus är den anklagade mannens advokat, och medan han inte kan rädda den tilltalade, hans strävan efter målet lär Scout värdefullt liv lektioner, bland annat vikten av att hålla fast vid sina värderingar i ansiktet av oppositionen.

Förutom romanens litterära framgångar, var sin filmatisering varmt mottagande. Gregory Peck inte bara vann en Oscar för sin prestation som Atticus, men han blev också en livslång vän till Harper Lee. Harper Lee var också vän med författaren Truman Capote, som är grunden för karaktären Dill i To Kill a Mockingbird. Lee var inspirationen till en karaktär i Capote bok, Andra röster, andra rum. Det har också ryktats om att Capote skrev To Kill a Mockingbird.

Trots sådana anklagelser, fortsätter Harper Lee att ta emot utmärkelser för sin älskade roman. När du tar emot en hedersdoktor vid Notre Dame, var Harper Lee behandlat till synen av alla avgångselever som innehar en kopia av sin roman. Hon har också antagits till det nationella rådet för konst.

Även spekulationer annan roman fortsätter, fortsätter Harper Lee att vara tillbakadragna. I en intervju för några år efter framgångarna med To Kill a Mockingbird, förklarade Harper Lee att en av hennes mål i att skriva romanen var att prata om livet i en sydlig stad, den rena enkelhet som bör firas och dess förlust sörjde. To Kill a Mockingbird kom inte till stånd genom behovet av att skapa ett stort konstverk. Istället var det en historia som Lee kände behövde veta.

Framgången för sin roman, medan förtjusande, något skrämde Lee och förmodligen fortsätter att göra det till viss del. Hon ger sällan intervjuer, och hennes offentliga framträdanden består i huvudsak av att delta mottagningar för vinnarna i en skrivtävling uppkallad efter henne. Detta beteende är detsamma trots ökande nyfikenhet Harper Lee efter filmer som Infamous, som bygger på hennes liv. I en intervju med New York Times, har hon sagt att mycket av hennes tid går åt vikande förfrågningar om intervjuer. Trots att det finns hennes roman, som har tryckts i flera språk, har Harper Lee skydde rampljuset i över fyra decennier.

  • Harper Lee deltog Oxford University i ett år.
  • Harper Lee skrev "To Kill a Mockingbird" 1960.