Vad är en Satin Stitch?

April 7

En plattsöm, även kallad en damast söm, är en broderiteknik med sida vid sida sömmar som används för att fylla i former som blomblad. Lång-och-kort satin eller damast sömmar görs på stora eller ojämna former för att skapa en helhets skuggade, satiny utseende när sys med flera nyanser av samma färg för brodertråd. Satin tekniker kombineras ofta med andra broderier stygn såsom stammen, löpning och kedjesöm och den franska knut. Satin stygn kan göras för hand eller med maskin. De kan presenteras i projekt som upphöjda eller platta.

Platta plattsöm placeras direkt på tyget, medan höjda sorter har ett lager av sömmar under. Basskiktet kan skapas genom att göra en damast eller plattsöm i motsatt riktning som den översta, eller andra sömmar kan användas som kedjan sömmar. Kedjesöm består av att föra nålen fram till dela isär i slutet av det sista stygnet för att bilda en länk-länkform. Genom att fortsätta denna söm för att fylla i broderi projektområden som bas av ett träd, är en intressant helhets textur skapas.

När den upphöjda plattsöm appliceras över kedjan eller annan bas sömnad, inte bottenskiktet inte visa, utan snarare en vadderad look skapas för blomma kronblad eller annan motiv. När vadderade satin blommor kombineras med platt stjälken sömmar och blad gjorda i en kör eller annan söm, kan blomningen sticker ut på ett intressant sätt. Ganska ofta är franska knutar används för att göra de pistillerna, som är de punktliknande former i slutet av blom ståndare. Liksom plattsöm, är franska knutar höjs, men till skillnad från dem, de är gjorda av looping brodertråd runt nålen innan du fäster den på tyget.

Början embroiderers bör först träna satinsöm på mindre, även former såsom på små cirklar inuti en fjäril motiv projekt. Varje satinsöm ska placeras tvärs över hela cirkeln att stanna vid varje kant. Det bör inte finnas några luckor i sida-vid-sida plattsöm, eftersom slutresultatet ska vara helt slät. Dessa typer av satinsöm av samma längd är också ganska enkelt att göra på en symaskin med broderinställningar.

Lång-och-kort satin sömmar är lite svårare och tidskrävande att bemästra, eftersom det innebär stygn i olika längder och nyanser av samma basfärg utspridda över en stor eller ojämn form. Till exempel, för att göra en stor blå ballong ser mer realistiskt i ett broderi, kan den lång och-kort satinsöm tekniken användas med marin längs vänsterkanten förvandlas till mellantunga och lätta blues. Mer vitaktiga-blues kan användas i långa-and-kort plattsöm nära toppen och centrum där ljuset naturligt skulle drabba objektet.