Lär känna Garden-Speak

April 5

Språket som talas i trädgårdskretsar kan vara udda. Till exempel, är smuts inte bara smuts, det är jord. Smuts är vad du gör lera pajer med. Jord, å andra sidan, är löftesrik och bra näringsämnen. Och vissa gardenholics tenderar att gå på och om växtnamn. Du kan fånga dem på dagis frågar, "Vilket latinska namn är mest korrekt, den gamla eller den nya?" Och vissa trädgårds termer kan låta rent skrämmande, som i "Se upp! Det gödselmedel kelaterad!"

Det är inte bara Piglatin

Att veta något om växtnamn hjälper dig uppskattar trädgårds mer och kan förhindra förvirring. Till exempel, vad du vet som en förgätmigej inte (Myosotis) kan vara en helt annan anläggning än vad din granne hävdar är en förgätmigej inte (Cynoglossum). Du skulle både vara rätt, eftersom du är varje använder det gemensamma namnet för växten, inte det vetenskapliga namnet.

Botaniska namn

Korrekt (vetenskapligt) botaniska namn av en anläggning består av två delar, mycket på samma sätt som människor har en första och ett efternamn. Men i växt språk, kommer efternamnet först.

Den viktigaste namn är släktet - det "Smith" Joe Smith, om ni så vill. Ett släkte är en grupp närbesläktade växter. Precis som i din egen familj, några av de växt kusiner ser väldigt lika, medan andra inte bär mycket likheter alls. Och vissa växter i samma släkte kan ha olika klimat preferenser. (Släktet namn börjar alltid med stor bokstav när den används som en del av en multi namn.)

Den andra namn, "Joe" delen av Joe Smith, är artens namn. Artnamnet beskriver oftast någon funktion i växten eller dess föredrog livsmiljö, eller fungerar som en hyllning till den som upptäckte växten. Men artnamnet är förklädd i pseudo-latin, naturligtvis, bara för att hålla saker intressant. Betrakta, till exempel, är Hosta undulata. Hosta släktet namnet. Artnamnet, undulata, beskriver den vågformiga formen av bladet.

Slätten, gammaldags, naturliga arter av vissa växter förvärvar ny status i ansiktet av svindlande hybridiserade växter - tulpaner, till exempel. I dessa fall är normen för anläggningen något slags hybrid av obestämd botaniskt ursprung. Det är därför när trädgårdsmästare har slutligen i sina trädgårdar en verklig naturlig, nonhybridized typ av tulpan, säger de något i stil med, "Och detta är mina art tulpan." (Du ser förkortningarna sp. För arter och spp. För sin plural.)

Ibland följer en tredje namn artnamnet - sorten. Sorter är medlemmar av samma art men är distinkt nog att förtjäna sitt eget namn, som föregås av förkortningen "var." i romersk typ - till exempel Gallicarosor var officin..

En annan del av ett botaniska namn är "odlad sort", eller sort. Den som upptäckte eller skapas växten beslutade att det var speciell nog att ha ett eget namn. Och sorten är också speciell nog att upprätthållas genom sticklingar, ympning, line-förädlat utsäde förökning eller vävnadskultur. Den sorten namn, som visas efter art eller sortnamn, är den enda delen av det botaniska namnet som inte är i kursiv stil, men alltid bifogas enkla citationstecken. Exempelvis Lychnis coronaria 'Ängel rodnad ".

Vanliga namn

Naturligtvis gör vanliga människor inte gå runt med långa latinska botaniska namn i vardagliga samtal. Istället använder de en slags botanisk smeknamn, som kallas ett gemensamt namn. Vanliga namn är mindre formellt och lättare att uttala än botaniska namn. De är också mindre exakt.

Ofta beskriver det gemensamma namnet några särskiljande egenskapen för anläggningen. Till exempel växt som heter blå stjärnan har, ja, starry blå blommor.

Att hitta att flera orelaterade blommor delar samma gemensamma namnet är inte ovanligt alls. Olyckligtvis regelbundna engelska blomnamn är ofta lika dum som sina highfalutin latinska kusiner, om det av olika skäl. Till exempel, två distinkta växter dela namnet "mock orange," och minst fem olika växter gå genom "dusty miller." Minst tre obesläktade perenner kallas coneflowers: Echinacea purpurea, blommor i Rudbeckia släktet, och de i Ratibida släktet. Å andra sidan, många växter har ingen gemensam namn! Gå figur.

Den långa och korta av det är att du måste betala en del uppmärksamhet på växtnamn - om så bara för att undvika att köpa och plantera fel anläggningen.

Fertilize i antal

När du köper en handelsgödsel, visas sin analys på etiketten med tre nummer. Dessa tre siffror är bra eftersom de låter dig veta mängden näringsämnen (NPK) som finns i ett visst gödsel. Till exempel, en 100-pound (43 kg) påse med 5-10-10 gödnings består av 5 procent kväve (5 pounds, eller 2,3 kg); 10 procent fosfor (10 pounds, eller 4,6 kg); och 10 procent kalium (10 pounds, eller 4,6 kg). Sammantaget har påsen 25 pounds av växtanvändbara näringsämnen. De återstående 75 pounds (34 kg) består vanligen av endast bärare eller fyllmedel. En liten mängd av fyllmedlet kan innehålla en viss växtanvändbart material.

. Varje gödselmedel som innehåller alla tre av huvudnäringsämnena - NPK - är en komplett gödselmedel Trädgården termen komplett har sin grund i lagar och regler som gäller för gödselindustrin: Det betyder inte att gödselmedlet innehåller bokstavligt talat allt som en växt kan behöva.

Du behöver inte en examen i botanik för att få en härlig trädgård. Men du behöver för att förstå vissa gödnings terminologi:

  • Kelaterade mikronäringsämnen: Dessa föreningar binder till vissa växtnäring och i huvudsak leverera dem till växtrötterna. Näringsämnen som växterna behöver i små mängder - som järn, zink och mangan - finns ofta i ett pulver eller flytande kelat.
  • Blad: Du ansöker dessa flytande gödselmedel på växtens blad och bladen absorbera näringsämnen direkt. Även om en växtens rötter också kan absorbera näringsämnen i de flesta bladgödselmedel, som absorberas via bladen har en snabb effekt.

Applicera inte bladgödselmedel i varmt väder eftersom bladen kan skadas.

  • Granular: Dessa gödselmedel är den vanligaste och oftast säljs i lådor eller säckar. De flesta granulerade gödselmedel är delvis lösliga. Till exempel är en 10-10-10 granulat gödselmedel bäst appliceras på jorden ungefär en månad före plantering för att näringsämnena ska vara tillgänglig vid plantering tid. Du kan också få speciella formuleringar, såsom ros mat eller azalea mat. Dessa specialiserade gödselmedel försörjnings näringsämnen under en längre tid än flytande eller lösliga gödselmedel men inte så länge som långsam frisättning slag.
  • Flytande: Vissa gödselmedel komma som vätska i flaskor och kannor. På en per-näringsämne basis, flytande gödselmedel är dyrare än de flesta torra gödningsmedel. De flesta flytande gödselmedel behöver ytterligare utspädning i vatten, men några är färdiga att använda. Flytande gödselmedel är lätta att injicera i bevattningssystem, vilket är anledningen till många professionella odlare föredrar dem.
  • Organic: Dessa gödselmedel är ofta gjorda av döda eller komposte växter och djur. Som en allmän regel, halv näringsämnena i organiska gödningsmedel är tillgängliga för växter den första säsongen.
  • Långsam frisättning: Dessa gödselmedel släpper de näringsämnen som de innehåller vid specifika priser på särskilda villkor under en längre tid, några så länge som åtta månader. Långsam frisättning gödselmedel är mycket användbara för krukväxter som annars behöver regelbunden gödsling.