Vad är en manuell Placenta borttagning?

October 20

Manuell borttagning placenta är en obstetrisk förfarande, vanligen administreras av en läkare eller barnmorska. Den medicinska förfarande innebär avlägsnande av en bibehållen moderkakan efter förlossningen. Vårdpersonal är utbildade för att övervaka mamman efter att hon har levererat sitt barn, väntar på den efterföljande leveransen av moderkakan. Om moderkakan inte levereras inom 30 minuter efter födseln eller dess försening åtföljs av kraftig blödning, måste den medicinska professionella manuellt ta bort organ från livmodern. I förfarandet administreras vanligen under allmän eller lokal bedövning, inträder den medicinska yrkesförlossningskanalen med hans eller hennes hand och manuellt sveper hålrummet av livmodern för att lossa placenta.

Moderkakan är den lilla, njurformat organ som fäster till blodrika inre hålighet av livmodern och växer sig större eftersom fostret utvecklar. Genom moderkakan och dess navelsträng, får fostret syre och näring. Efter födseln, slutar placenta funktion och är normalt utvisas av livmodersammandragningar strax efter födseln. Läkaren eller barnmorskan kan knåda moderns mage att lossa orgel och anstiftar utvisning.

Komplikationer som indikerar manuell placenta borttagande uppstår när moderkakan inte ner i förlossningskanalen. Manuell borttagning placenta är ett brådskande förfarande. Fördröjning av placenta födelse kan orsaka svår, dödlig blödning. Det finns hotet om eventuell smitta, särskilt septikemi som blodrika foder och blodkärlen i livmodern utsätts och mycket sårbara för bakterier. Förfarandet är också mycket smärtsam, och mamman brukar drogad om möjligt.

I det manuella förfarandet placenta borttagning, placerar vårdpersonal sin hand på mammas mage och gäller tryck till livmodern inom. Den andra handen följer navelsträngen upp förlossningskanalen, genom livmoderhalsen och in i livmoderhålan. Med en bred svepande rörelse inuti livmodern, infogar läkaren hans eller hand mellan moderkakan och livmoderväggen, liknande lossa skalet från en apelsin.

Orsakerna till en bibehållen placenta varierar kraftigt. Livmodern sammandragningar som sker efter födseln kan vara otillräcklig, kan livmoderhalsen har stängt, eller en förträngning ring kan blockera vägen. Mer allvarligt, kan moderkakan har brutit sönder inne i livmodern, eller moderkakan kan ha utvecklat och fäst djupt i livmodervävnad, som kallas placenta accretam. Placenta accretam kan kräva en hysterektomi, vilket är omedelbar kirurgiskt avlägsnande av livmodern, för att hindra mamman från att förblöda.

  • Manuell borttagning placenta innebär avlägsnande av en bibehållen moderkakan efter förlossningen.
  • Placenta accretam kan kräva en hysterektomi, vilket är omedelbar kirurgiskt avlägsnande av livmodern, för att hindra mamman från att förblöda.