Vilka är de vanligaste orsakerna till torr hals och mun?

January 28

De vanligaste orsakerna till torr hals och mun är oftast relaterade till livsstil beteenden eller är resultatet av en bieffekt från receptbelagda mediciner eller medicinska procedurer. En torr hals kan oftast orsaka en knaster, obehaglig känsla, vilket gör att svälja mat eller vätska en svår process och i sin tur kan leda till undernäring och uttorkning om de lämnas obehandlade. Muntorrhet normalt orsakas av uttorkning, antingen på grund av livsstil eller genom oförmåga att svälja vätskor. Det är mycket vanligt att en torr hals och mun för att förekomma samtidigt, eftersom båda villkoren har ett starkt inflytande över varandra.

Halsen och mun behöver saliv för att i förväg smälta matrester och hjälpa dem transit i kroppen. Utan saliv, dock blir det mycket svårt för kroppen att smälta och tillgodogöra sig näringsämnen, och det kan störa processen att flytta mat genom halsen lätt. En av de vanligaste orsakerna till torr hals och mun brukar väckt den av uttorkning, vilket kan bero på dåliga levnadsvanor eller oförmåga att få dricksvatten. Inte bara kan uttorkning resultera i en torr hals och mun, men det kan också leda till känslan av ett kli i halsen över tid, vilket gör det svårt för en individ att förbruka någon vätska som kan vända uttorkning.

Andra livsstilsvanor som rökning och tobak kan bidra till en torr hals och mun över tiden. Ofta är dessa symptom kan omkastas efter abstinens av sådana ämnen, men det beror på svårighetsgraden av den torra halsen och munnen och längden vilken de ämnen användes. När man upplever ett svårt fall av torr hals och mun, kan det kännas som om munnen är öm eller svullen. Vissa medicinska behandlingar såsom receptbelagda läkemedel kan hjälpa lätthet eller ens bota dessa symptom, beroende på deras svårighetsgrad.

Om en torr hals inträffar och lämnas obehandlat, kan en individ vara benägna att lida av undernäring på grund av smärta i samband med födointag. Om uttorkning är den främsta orsaken till antingen en torr mun eller hals, sedan långsamt lägga vätskor kan hjälpa vända den torrhet och ömhet. Ofta en läkare kommer att ordinera mediciner som hjälper behandla mer allvarliga typer av torr mun och svalg, samt instruera patienten att dricka mer vätska. Om man tittar på aktuella recept för att bestämma om den torr mun och svalg är en sidoeffekt kan också hjälpa, liksom näsandning att undvika uttorkning munnen och halsen ytterligare.

  • Uttorkning är en vanlig orsak till en torr hals och mun.
  • Torr hals kan vara ett symptom på en bakomliggande sjukdom.
  • En tvärsektion av det mänskliga huvudet, inklusive halsen.