Vad är Oyster Sauce?

April 15

Ostronsås är en smakrik, salta sås av kinesiskt ursprung. Som namnet antyder, är det traditionellt görs med ostron, men det är också möjligt att hitta vegetariska versioner. Det finns ett antal sätt att använda denna pikant sås, vilket gör det till ett bra komplement till sin asiatiska sås skåp. En klassisk kinesisk restaurang maträtt, broccoli nötkött, görs ofta med denna sås.

Förutom att användas i stor utsträckning i Kina, är ostronsås också konsumeras i Thailand och Filippinerna, och varje nation har utvecklat sitt eget unika ta på såsen. Alla versioner av såsen skyldig sitt ursprung till forntida asiatiska såser gjorda med baser av jäst fisk. Dessa såser alla delar drag av att vara extremt salta som en följd av höga koncentrationer av fria glutamat, vilket skapar en smak som kallas umami i asiatiska köket.

Kredit för uppfinningen av ostronsås ges vanligen till Lee Kum Kee företaget, en ärevördig tillverkare av såser baserade i Hong Kong. Den traditionella såsen görs genom kokning ostron över låg värme under lång tid, i grunden skapa en kondenserad ostron smak. Som skaldjurs laga mat, juice börjar tjockna och caramelize, vilket ger en mycket rik, mörk, lite söt sås.

Modern ostronsås klipper ofta några hörn, matlagning ostron för en kort tid i saltlake och därefter tillsätta soja och karamelliserat socker för att uppnå önskad färg och antyder smaken av umami från ostron. Majsstärkelse kan läggas till såsen att tjockna det, och vissa företag också lägga natriumglutamat (MSG) för att förbättra smaken av såsen.

Vegetarianer behöver inte lämnas ut i ostronsås världen. En mycket bra vegetarisk imitation görs med svamp, ofta ostronskivling, faktiskt, eftersom de har en rik, köttig smak som påminner många av skaldjur som de är namngivna efter. Vegetariska versioner är ofta hårdare uppblandat med tillsatser för att uppnå önskad smak, även om vissa mer naturliga versioner finns tillgängliga från företag som är specialiserade på naturlig vegetarisk mat.

Ostronsås kan användas i rör frites, kastade med nudlar, eller drizzled över ångkokta grönsaker och ris. Det går särskilt bra med cellofan nudlar. Den kan också användas som en innovativ dipp till sushi, teriyaki kyckling, och ett sortiment av andra livsmedel.

  • Majsstärkelse, som ibland används för att förtjocka ostronsås.
  • Sojasås används för att göra moderna versioner av ostronsås.
  • Broccoli nötkött görs ofta med ostronsås.
  • Ostron svampar kan användas för att göra en vegetarisk ostronsås.
  • Kyckling och cashewnötter stek med ostronsås.
  • Ostronsås kan användas som ett dopp för sushi.
  • Ostronsås traditionellt görs med ostron.