Vad är en mekanisk Stage?

April 27

En mekanisk skede är ett mikroskop infästning som håller glider på plats och tillåter användaren att exakt kontrollera sin position. Dessa enheter kan vara användbart för att manipulera diabilder vid höga förstoringar och i känsliga operationer där läget är mycket viktigt. Bilagor finns att omvandla ett mikroskop grundläggande skede, en platt plattform med clips, till en mekanisk skede. Några nya modeller levereras med mekaniska stadier eller valfria tillbehör. Hög effekt mikroskop i synnerhet kan behöva mekaniska steg för att fungera bäst.

För att använda en mekanisk skede, positionerar operatören en bild på scenen och klipp den på plats. Okularen kan justeras för att åstadkomma den önskade inriktningen och förstoring för att möjliggöra för användaren att se bilden. Istället för att manuellt flytta sliden för att titta på ett annat område, styr användaren den mekaniska scenen för att dra bilden till en annan region. Många arbetar med justerbar knoppar. Användare kan behöva experimentera först eftersom orienteringen av bilden kan vara förvirrande när theyâ € re tittar genom okularen.

Vid mycket höga förstoringar, kan en operatör vill kunna göra en mikrorörelse för att se en annan del av en bild. Manuell ompositionering doesnâ € t erbjuda graden av precision tillgängliga, medan en mekanisk skede gör. Användaren kan notera X- och Y-axeln koordinater på scenen för att försiktigt flytta bilden. Släden kan flyttas med hjälp av de mekaniska kontroller för att skanna den, så att användaren kan söka efter något av särskilt intresse och sluta att undersöka det närmare.

Förutom att flytta diabilder och tillbaka och upp och ner, kan det mekaniska skede erbjuda vinkelkontroll. Det är ibland nödvändigt att luta diabilder eller prover. Teknikern kan flytta vreden för att ändra vinkeln och undersöka en kristallstruktur eller liknande fenomen ur ett annat perspektiv. Sådana mekaniska stegen är mer komplexa och kan vara svårare att lära sig att fungera, så de är oftast bara installeras när de är nödvändiga.

Datorstyrda mikroskop kan tillåta en tekniker för att styra mekaniska scenen med programmerade kommentarer eller handsfree-teknik. Sekvenser kan föras in i datorn, som utför nödvändiga justeringar, och det kan även styras med verbala order, i vissa fall. Detta kan vara användbart för aktiviteter som demonstrationer, där en forskare kanske vill fokusera på att presentera information. Användaren kan programmera inställningarna i förväg för att flytta bilden medan de diskuterar olika funktioner som de kommer i sikte.

  • En mekanisk skede rymmer objektglas på plats.
  • De flesta mikroskop är kapabla att lysa upp objektet på visningsstadiet.