Vad är Brassica grönsaker?

October 17

Brassica grönsaker är medlemmar i Brassica släkte av växter och inkludera relaterade växter broccoli, blomkål och grönkål. Kål, brysselkål och rovor är också en del av denna grupp. Dessa grönsaker är låga i kalorier och är i allmänhet mycket näringsrika, speciellt gröna kål grönsaker som broccoli, grönkål och brysselkål. Dessa växter i synnerhet är utmärkta källor till vitamin A och C och även ge några av de B-vitaminer och vissa nödvändiga mineraler. Andra medlemmar av denna grupp av grönsaker är Collard och senap greener samt bok choy.

Görs mestadels av vatten, kålgrönsaker är utmärkta källor till näring väger de få kalorier de innehåller. Kokta portioner av dessa grönsaker har oftast bara ca 30 eller färre kalorier. Detta gör dem till ett bra val inte bara för reducerad kaloridieter, utan också för de flesta dieter i allmänhet. De innehåller mycket lite fett, med kalorierna som kommer från kolhydrater och protein. Många är också bra källor till fiber.

Gröna grönsaker i denna grupp är en bra källa till vitamin A i form av betakaroten. En halv kopp kokt broccoli innehåller cirka 25 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin A. Omkring 3,5 ounces (100 g) av kokt grönkål ger mer än 250 procent av RDI för vitamin A, vilket är en säker mängd när tas som betakaroten från mat källor. Brysselkål och vitkål ger goda men mindre mängder betakaroten. Äta dessa grönsaker med olivolja eller förband som innehåller lite fett förbättrar kroppens förmåga att använda betakaroten.

Några av kålgrönsaker, såsom broccoli och blomkål, innehåller C-vitamin i mängder liknande citrusfrukter. Lite mindre än 3 gram (ca 78 g) av kokt broccoli eller brysselkål erbjuder cirka 80 procent av RDI för vitamin C. En halv kopp kokt blomkål ger cirka 50 procent av RDI för detta vitamin, och 3,5 gram (100 g) av kokt grönkål ger cirka 70 procent.

Gröna växter i kålgrönsaker gruppen är också bra källor till folat och utmärkta källor till vitamin K. Folat är ett viktigt B-vitamin som även finns i andra gröna grönsaker. Gröna kålgrönsaker är också rättvis källor till vitamin E, ett vitamin som annars är främst i nötter och frön.

En hel del kalium kan erhållas från en servering av de flesta kålgrönsaker, särskilt de gröna grönsaker i denna grupp. En kokta servering av grönkål, brysselkål, eller broccoli innehåller cirka 8 procent av RDI för kalium. De innehåller också en del järn, kalcium och magnesium. Blomkål och rovor, å andra sidan, ge mindre kalium och färre mineraler i allmänhet.

  • Grönkål är kålgrönsaker.
  • Grönsaker broccoli och blomkål, både kål, är höga på kostfiber.
  • Vissa kålgrönsaker som broccoli innehåller liknande nivåer av C-vitamin som finns citrusfrukter.
  • Kale tillhör Brassica släkte av växter.