Vad är en Stage-Gate Model?

May 15

Scenen-gate-modellen bryter produktutveckling i etapper, med en check-in vid varje för att avgöra om utvecklingen ska fortsätta. Den kan öka effektiviteten, minska risken för redundans, och se till att projekt inte krypa ur spår under deras utveckling. Företagen kan anställa scenen-gate modell som en del av deras syn på utveckling i en mängd olika branscher, från mjukvara till bilar. Konsulter är ofta tillgängliga för företag som vill specialutbildning innan genomförandet av denna strategi.

Företag som använder denna modell börjar med upptäckten fasen, där idéer till nya produkter som lagts fram av personal. Gatekeepers kan granska de idéer och avgöra vilka som verkar ha meriter. Dessa flyttas framåt, genom den första porten, medan andra är kvar. I nästa steg sker en snabb bedömning utrymme att bestämma vilka typer av resurser ett projekt kan behöva. En annan uppsättning av grindvakter recensioner denna information för att avgöra om ett projekt skulle vara fördelaktigt för ett företag.

Projekt som gör det genom denna port flyttar in i en fas där de anställda bygga ett business case för dem. Anställda förklara vad ett projekt kommer att göra, vilka typer av resultat kan det ta in för företaget, och hur de planerar att uppnå mål. Denna del av scenen-gate-modellen kulminerar med en annan paus för att checka in, där personalen avgöra om fallet är övertygande. Projekt kan tyckas ha meriter men kan vara för dyrt eller resurskrävande att utvecklas.

I utvecklingsstadiet, personalen arbetar aktivt med att skapa en produkt så det är redo att skicka genom en annan port för att komma till testpunkten. Produkt testare noggrant granska projektet och ge en fullständig rapport för nästa gate, där bolaget bestämmer om den vill starta. Om lanseringen godkänns, är det sista porten en översyn av hela processen. Att omdömet ger viktig information för framtida produktutveckling, och erbjuder en möjlighet att förfina lanseringen och förbättra produkten.

Under scenen-gate-modellen, är det mindre troligt att krypa över tiden på grund av maktfördelning i varje skede produktutveckling. Granskare kan bestämma att ett projekt har avvikit långt ifrån den ursprungliga idén och tygla det eller stoppa produktionen helt och hållet. Använda scenen-gate-modellen kan snabbt hjälpa innehålla merkostnader eller stoppa produktionen när en produkt blir onödig. Detta kan öka företagets effektivitet genom att se till att personal arbetar med livskraftiga projekt vid varje given tidpunkt, och inga återvändsgränder som bedrivs av grupper utan tillräcklig tillsyn.

  • Företagen kan anställa scenen-gate modell som en del av deras strategi för utvecklingen av programvara.