Vad är adrenergreceptorer?

December 14

Adrenerga receptorer är proteiner som är sensibiliserade för speciella kemiska föreningar. Vissa typer av celler innehåller dessa proteiner tillsammans med andra för att möjliggöra cellulär signalering, i vilka celler kommunicerar med varandra genom användning av kemiska signaler. Dessa proteiner är mest känsliga för norepinefrin och epinefrin, två signalsubstanser som är involverade i funktionen hos det sympatiska nervsystemet. Den berömda "kamp eller flykt syndrom" upplevs av människor under stress förmedlas av de adrenerga receptorer. Dessa proteiner kan stimulera ett antal svar som utlöser muskelsammandragningar, är involverade i vissa sekret, och modulera blodtrycket.

Det finns två huvudtyper av adrenerga receptor: alfa och beta. Ett antal mindre subtyper existerar också, där varje är ansvarig för vissa typer av svar, och sensibiliserade specifika signalsubstanser. Vissa kemiska föreningar verkar som agonister, stimulerar de adrenerga receptorerna, medan andra verkar som antagonister, blockera effekten av dessa proteiner. Dessa föreningar kan produceras av kroppen som en del av ett svar på en situation, och de kan också införas oavsiktligt eller avsiktligt genom intag av vissa ämnen.

Några exempel på fysiska reaktioner som kan innebära de adrenerga receptorerna inkluderar: sammandragning av kroppens glatt muskulatur; sammandragning av hjärtmuskeln; dilatation och förträngningar i blodkärl; hämning av sekret såsom saliv, insulin och histaminer; och främjande av ökad kroppssekret. När någons hjärta börjar dunka och blodtrycket börjar stiga under stress, är detta delvis på grund av de åtgärder adrenerga receptorer i kroppen.

Forskare har studerat adrenerga receptorer att lära sig mer om vad de gör och var i kroppen de kan hittas. Denna forskning används för att bättre förstå hur kroppen, och att utveckla läkemedel som kan rikta specifika receptorer för att uppnå en önskad effekt. Till exempel kan vasokonstriktorer och kärlvidgande utformas med ämnen som kommer att samverka med adrenerga receptorer som främjar sammandragning eller expansion av blodkärlen.

Dessa specialiserade proteiner är också kända som adrenoreceptorer. De är en bland en stor familj av proteiner som finns i cellmembranet, som är sensibiliserade för speciella klasser av kemiska föreningar. På en daglig basis, dessa proteiner är ständigt aktiv, som en del av det större system som håller kroppen i trim; kommunikationen mellan miljontals celler i kroppen gör allt från att stimulera matsmältningssystemet i upphandlande att driva mat längs sin väg till att berätta hjärtat när man ska slå.