Vilka är de vanligaste Muntorrhet Symtom?

March 21

Muntorrhet symtom uppträder när en persons mun inte producerar en tillräcklig mängd saliv. I en frisk mun, fungerar saliv för att smälta maten och rengöra munnen. När saliv inte produceras med normala priser på grund av uttorkning, eller fel på spottkörtlarna, kan munnen blir obehagligt torr och mer mottagliga för infektioner.

De vanligaste muntorrhet symtom är en torr, klibbig känsla i munnen och konstant törst. Halsen kan också känna muntorrhet eller ont, och tungan kan bli smärtsamt, rött, och rå. Läpparna eller mungiporna, kan spricka eller bilda sår. Sår i munnen är också vanliga.

En person som lider av muntorrhet symptom kan ha svårt att prata och äta, eventuellt utveckla en hes röst. Näsgångarna kan också bli torr som en följd av muntorrhet. Slutligen halitos eller dålig andedräkt, är ett vanligt symptom på muntorrhet, såsom bakterier och svampar växa lättare i frånvaro av saliv. Personer med muntorrhet löper större risk för sjukdomar i tandköttet, karies, och mun infektioner.

Muntorrhet symptom kan resultera som en bieffekt av ett antal läkemedel och medicinska tillstånd. Receptbelagda och receptfria läkemedel, inklusive antihistaminer, avsvällande medel, lugnande medel, analgetika, muskelavslappnande, diuretika och antidepressiva kan orsaka muntorrhet. Vissa medicinska tillstånd som kan presentera med muntorrhet inkluderar förvärvat immunbristsyndrom (AIDS), Alzheimers sjukdom, anemi, cystisk fibros, diabetes, högt blodtryck, påssjuka, Parkinsons sjukdom, reumatoid artrit, och stroke. Torr mun kan också orsakas av trauma till spottkörtlarna, nervskada på huvudet eller halsen, eller några förhållanden som orsakar uttorkning. Slutligen kan muntorrhet symptom också vara resultatet av livsstilsval, såsom rökning, tuggtobak, andas med öppen mun, eller till och med resultera från enkla nervösa spänningar.

Om muntorrhet uppstår på grund av medicinering, uttorkning, eller nervösa spänningar är det förmodligen tillfällig och symtom kommer att avta när avtryckaren tas bort. Göra livsstilsförändringar som rökstopp kan också vända muntorrhet symptom. Men ibland salivproduktion är permanent nedsatt.

Muntorrhet symptom kan behandlas med ett munsköljmedel som syftar till att ersätta fukt. Det hjälper också att öva god munhygien, dricka mycket vatten, och att öva andning genom näsan. Tugga sockerfritt tuggummi eller suga på sockerfria godis kan bidra till att stimulera salivproduktion, och med hjälp av en luftfuktare i sovrummet hjälper till att hålla luften fuktig under sömnen. Over-the-counter saliversättningsmedel är också tillgängliga för personer som lider av muntorrhet symptom.

  • En person med muntorrhet kan ha svårt att prata eller äta.
  • En grov torr tunga kan åtfölja muntorrhet syndrom.
  • Sugande hårda karameller kan hjälpa till att lindra muntorrhet.
  • Halitos, eller dålig andedräkt, kan orsakas av muntorrhet.
  • Dricka mycket vatten kan lindra muntorrhet.
  • Tuggtobak, vilket kan orsaka muntorrhet.