Vad är Philadelphia Experiment?

August 8

Även känd som "Project Rainbow," Philadelphia Experiment påstås fördes av den amerikanska flottan under 1943, som en del av den militära initiativ att göra en av sina fartyg osynliga. Händelsen sägs ha inträffat på Philadelphia, Pennsylvania Naval Shipyard på USS Eldridge inför vittnen som hävdar att fartyget var osynlig för en kort period. Den amerikanska marinen, dock förnekar att experimentet inträffade.

Det finns olika motstridiga rapporter kring Philadelphia Experiment som lånar skepsis till berättelsen och orsakar många att tro räkenskaperna är en bluff. Den mest-berättat version av händelserna är att testfaser av försöket skedde först under sommaren 1943 när USS Eldridge först uppnådde partiell osynlighet. Den 28 oktober 1943 inte bara skeppet uppnådde fullständig osynlighet, enligt rapporter, utan även teleporterad till Norfolk, Virginias Naval Base innan återkommer på sin ursprungliga plats i Philadelphia.

Besättningen på USS Eldridge sägs ha lidit svåra psykiska och fysiska problem som en följd av experimentet, medan andra enligt uppgift försvann helt och hållet. En av konspirationsteorier om vad som hänt med besättningen är att de var hjärntvättad av militära tjänstemän för att glömma de trauman från händelsen.

Skeptiker i Philadelphia Experiment påpeka bristen på trovärdighet i vissa av de påstådda vittnena själva. En ögonvittnesskildring från en påstådd vittne och USS Eldridge besättningsmedlem, Alfred Bielek, slutligen krossat av ett team av utredare som kunde bekräfta att Bielek inte var ombord eller nära fartyget vid tidpunkten för experimentet.

Vad bra, har inkonsekvenser i tidslinjen av händelser också orsakat skepsis Philadelphia Experiment. År 1999 rapporterade en Philadelphia tidningen att några veteraner från USS Eldridge anspråk skeppet aldrig ens dockad i Philadelphia. Världskriget handlingar tycks vittna om detta också; de släpper fartyget i Bahamas vid tiden för händelsen oktober.

Philadelphia Experiment har fångat uppmärksamheten hos både den litterära världen och Hollywood. Det har inspirerat 1978 års roman, Thin Air, liksom den mest erkända källan till information om händelsen, The Philadelphia Experiment: Project Osynlighet 1979. År 1984, berättelsen gjorde det till den stora skärmen i The Philadelphia Experiment, och återvände 1993 med Philadelphia Experiment II. Philadelphia Experiment har också varit föremål för liten skärm visar att tackla konspirationsteorier såsom olösta mysterier och The X-Files.