Vad är en kardioid mikrofon?

September 14

Flera olika mikrofoner har utformats genom åren att utföra mycket olika uppgifter. Vissa - exempelvis kondensatormikrofoner - plocka upp en hel del ljud från flera håll, medan andra plocka upp en fokuserad ljud endast från ett håll. Av den senare gruppen är kardioid mikrofon kanske den mest populära, eftersom det tar upp nästan uteslutande önskat ljud medan omgivande buller är knappt märkbar. Den har fått sitt namn på grund av dess mönster av känslighet, vilket ungefär är formad som ett hjärta när dras ut på en axel. Detta innebär att det mesta av det ljud det plockar upp kommer från framför mikrofonen, medan minimalt brus plockas upp från den bakre och endast marginell buller plockas upp från sidorna.

Denna typ av känslighetsmönstret gör kardioid mikrofon användbart i många situationer, inklusive de där flera mikrofoner används på en gång, liveframträdanden, och vissa inspelningsändamål. Det kan vara en kondensatormikrofon, som använder en kondensator system för att ta upp ljud, eller en dynamisk mikrofon, som använder en spole ansluten till ett membran. När membranet vibrerar, flyttar den spolen, som sedan skapar elektromagnetisk induktion.

Som en enkelriktad mikrofon - det vill säga en som plockar upp ljud från endast ett håll - här mikrofonen är utformad för att plocka upp ett ljud väl, med andra omgivande ljud svajade i bakgrunden. Om denna mikrofon fortfarande inte gör tillräckligt för att eliminera omgivande buller för en användares ändamål, eliminerar supercardioid mikrofonen ännu mer buller från direkt bakom mikrofonen. Den supercardioid mic ofta förväxlas med hypercardioid mikrofonen, vilket faktiskt inte eliminera så mycket brus bakom mikrofonen, men eliminerar mer åt sidorna. Av de tre typerna är hypercardioid anses vara den mest riktnings.

För musikaliska ändamål är kardioid mikrofon särskilt användbart för levande ljud, till exempel konserter. Den kan också användas som en sångmick för presentationer, alar och andra situationer som kräver en sångmick. Stilen är också ett bra val för inspelning koncentrerade ljud, t.ex. sång och vissa typer av trummor.

Andra situationer där en kardioid mikrofon kan användas innefattar hushålls tillämpningar, såsom i en telefon. Mikrofonen i luren plockar upp främst talarens röst samtidigt som man eliminerar andra omgivningsbuller, såsom bakgrundskonversation eller TV prat.

  • En kardioid mikrofon är utformad för att minska ljudet av omgivande buller.
  • Kardioid mikrofoner kan användas för livekonserter.
  • En kardioid mikrofon kan användas som en sångmick för en offentlig adress.
  • En kardioid mikrofon är namn för sin hjärtformade känslighetsmönster.