Vad är Acanthosis nigricans?

November 27

Utvecklingen av en mörk, sammetslen ring, eller hyperpigmentering, kring halsen är inte alltid ett tecken på att den enskilde måste ägna mer uppmärksamhet åt hygien. Ofta är det en indikator på en underliggande hälsotillstånd. Medan dessa mörka fläckar kan förekomma i friska personer, de mörka ringarna eller fläckar som visas på huden, så kallade acanthosis nigricans, är ett kännetecken för många insulinrelaterade problem. Den goda nyheten är att, förutom i mycket sällsynta fall, försvinner acanthosis nigricans när de underliggande orsakerna behandlas.

Acanthosis nigricans är ofta närvarande i individer som har en högre nivå av insulin än en vanlig människa, och detta överskott insulin utlöser en produktion av celler som producerar pigmente eller melanocyter. En hög insulinnivå kan vara resultatet av flera villkor, bland annat diabetes, pre-diabetes och insulinresistens, som ibland kallas metabola syndromet, eller syndrom X. Insulinresistens blir allt vanligare, och hos kvinnor är det ofta ett resultat av polycystiskt ovariesyndrom, även känd som PCOS. Medan orsaken till diabetes är ganska väl känt, duon insulinresistens och PCOS är ganska gåtfulla, med dålig kost, övervikt, genetisk predisposition, medicinering och miljö varje nämnts som orsak. Vilken av de citerade riskfaktorer är en orsak till insulinresistens, och vilka är symtom, är fortfarande oklart.

Acanthosis nigricans kan finnas på någon del av kroppen, men är normalt återfinns i områden där huden lappar eller veck, såsom nacken, armhålorna, ljumsken eller mage. I sällsynta fall har det visat sig på andra delar av kroppen, såsom ryggen av händer eller fötter. Detta symptom nämns som förekommer oftast hos personer med afrikanskt ursprung, samt de under 40, men kan hittas i något segment av befolkningen.

Även överproduktion av insulin är den främsta orsaken till acanthosis nigricans, kan det också bero på andra problem, oftast de som rör det endokrina eller hormonella, systemet. Acanthosis nigricans har observerats hos personer med Addisons sjukdom, Cushings sjukdom och hypotyreos, samt de med sjukdomar i hypofysen och de som genomgår hormonbehandling tillväxt terapi. I sällsynta fall manifesterar acanthosis nigricans som ett symptom på elakartad cancer, oftast i magen eller livmodern. Om de typiska riskfaktorer för insulinrelaterade problem inte följs, kan det vara nödvändigt för läkare att utföra ytterligare diagnostiska tester för att utesluta allvarligare tillstånd.

Behandling av acanthosis nigricans ingår ofta en förändring av kosten, en förändring i eller tillägg av mediciner och kosmetiska behandlingar för att minska uppkomsten av de drabbade områdena. På grund av indikationen av mer allvarliga medicinska problem, personer som tror att de har Acanthosis nigricans bör söka behandling från en hudläkare, endokrinolog eller husläkare. Vårdpersonal kan bekräfta ofta att problemet är i själva verket acanthosis nigricans enbart genom att titta på det hudområde i fråga, och sedan köra diagnostiska tester för att fastställa orsaken därefter.

  • Acanthosis nigricans har observerats hos människor med Cushings sjukdom.
  • Symptomen på acanthosis nigricans är vanligast hos personer med afrikanskt ursprung.