Top 10 programmeringsspråk Portad till Raspberry Pi

February 5

Den Raspberry Pi har utformats för att uppmuntra unga människor att lära sig hur man koda - Pi i Raspberry Pi ens kommer från thon programmeringsspråket Py, så själva idén om programmering skrivs in namnet på själva datorn.

Under den korta tid som Raspberry Pi har funnits, har ett stort antal programmeringsspråk anpassats för Raspberry Pi, antingen av skaparen av språket, som ville stödja Pi genom portning deras skapande, eller av entusiastiska användare som ville se sitt språk val tillgängliga på deras plattform som väljs.

Hursomhelst, här uppsjö av språk talar volymer för levande ekosystem som bygger upp kring Pi, och tyder på att med en sådan stort stöd, kommer det att finnas kvar under lång tid framöver.

Här är en snabb genomgång av några av de språk nu tillgängliga för dig att programmera på Pi. Tänk på att denna lista är inte uttömmande. Kom ihåg: Om ett språk kan sammanställas för ARMv6 chip, kan det köras på Raspberry Pi.

Scratch

Scratch är ett programmeringsspråk nybörjar som kommer som standard med Hallon Pi distribution, Raspbian. Scratch skapades ursprungligen av livslångt Kindergarten koncernen vid MIT Media Lab i Boston, USA, med målet att hjälpa unga människor lär sig matematiska och beräknings begrepp samtidigt ha kul att göra saker.

Python

Python är ett av de primära programmeringsspråk värd för Raspberry Pi. Visste du att Python är uppkallad efter Monty Pythons flygande cirkus, komedi laget som förde oss Life of Brian? (Vilket innebär Raspberry Pi är indirekt uppkallad efter Monty Python, också.)

Hänvisningar till komedishow uppmuntras i dokumentation och exempel. Guido van Rossum, den holländska programmerare som skapade Python, var en stor Monty Python-fan. Python anhängare har gett Guido titeln Benevolent Dictator for Life. Stor titel, va?

HTML5

HTML är pålägg språk som gör World Wide Web fästing. Det uppfanns av Tim Berners-Lee, medan han arbetade vid CERN i Genève som ett sätt att låta forskare i organisationen för att dela sina dokument med varandra. Snart gick det globala.

HTML är den primära byggstenen i Internet - det berättar din webbläsare hur man lägga ut varje webbsida, och låter en webbplats länk till en annan. Den senaste versionen är HTML5. Genom sin radikala redesign, det gjorde bädda video eller ljud till webbsidor eller skriva appar som kommer att köras på någon smartphone eller surfplatta lätt.

JavaScript

JavaScript är ett skriptspråk som fungerar tillsammans med HTML för att lägga till interaktivitet till webbplatser. JavaScript uppfanns, och underhålls av, World Wide Web Consortium, som också sköter HTML och CSS.

JavaScript tillägger klientsidan scripting till webbläsare, vilket innebär att du kan skapa rollover-knappar och rullgardinsmenyer och gör beräkningar och en miljon andra saker. Den fick ett nytt liv när den kombinerades med XML att bli AJAX, som antogs av företag som Google och Yahoo! att förbättra användbarheten av deras online-kartor, bland annat.

JQuery

JQuery är det mest populära JavaScript-bibliotek. Den körs på alla webbläsare, och det gör scripting HTML betydligt enklare. Med jQuery, kan du skapa rika webbgränssnitt och interaktiva komponenter med bara en liten mängd JavaScript kunskap.

Java

När Java kom till platsen var det hälsades med öppna armar av utvecklare som första programmeringsspråk med vilket du kan skriva ett program som skulle köras på alla operativsystem, Windows-maskiner och Unix boxar lika, utan att behöva skriva koden .

Detta var ett stort steg framåt. Inte längre behövde utvecklare måste skriva på olika språk för varje operativsystem, eller sammanställa olika iterationer för varje dator de ville att deras kod körs på. De kunde helt enkelt kompilera koden en gång och det skulle köra någonstans.

Den var ursprungligen avsedd för interaktiv TV med dess skapare, James Gosling, Mike Sheridan, och Patrick Naughton, och är uppkallad efter Java kaffe som skaparna konsumeras i kvantitet.

Programmeringsspråket C

The C Programming Language skrevs av Dennis Ritchie, med hjälp av Brian Kernighan s B-språk som sin modell. C är en av de mest använda språken i världen, som används i allt från kompletta operativsystem till enkla programmeringsspråk. Linux, det operativsystem som körs Raspberry Pi, till stor del skriven i C och är inbyggd i alla Linux och Unix-system.

Designen för C påverkade många andra programmeringsspråk, inklusive Python, Java, JavaScript, och ett programmeringsspråk som heter D. Det var också förlängts som mål C, vilket är det språk som används för att skriva appar för iPhone och iPads.

C ++

C ++ har utvecklats av den danska utvecklaren Bjarne Stroustrup som ett sätt att förbättra C. C ++ används i en miljon olika omständigheter, inklusive hårdvarudesign, inbyggd programvara (i mobiltelefoner, till exempel), grafiska applikationer och programmering videospel. C ++ tillägger objektorienterade funktioner till C. Övriga objektorienterade språk är Java, Smalltalk, Ruby, och .Net.

Perl

Perl har kallats "silvertejp som håller Internet tillsammans" och "Swiss Army motorsåg av skriptspråk." Det gavs dessa namn på grund av dess flexibilitet och dess anpassningsförmåga. Innan Perl kom, var Internet utan en samling av statiska sidor.

Perl lagt ett dynamiskt element, vilket innebar att för första gången kunde webbplatser sättas ihop i farten. Bland annat gjorde det möjligt e-handel och sajter som Amazon och eBay att komma till stånd.

Erlang

Erlang är ett programmeringsspråk som används när det inte finns något utrymme för misslyckande. Du kan använda Erlang om du kör ett kärnkraftverk eller om du designa en ny flygkontrollsystem: uppdragskritiska situationer där datorn går sönder skulle innebära en katastrof.

Med Erlang, kan du skapa program som körs över flera datorer. Den är utformad så att om en dator misslyckas, de andra att kompensera för det, vilket innebär att systemet aldrig går ner.