Vad är Dibbling?

August 29

Kanske en av de enskilt viktigaste stegen i trädgårdsprocessen är odling. När allt detta är en del av den process som kräver att du faktiskt placera fröet av anläggningen i marken, varigenom hela växande process för att börja. En sak att tänka på om odlingen är dock att det finns flera olika metoder som du kan använda för att få ut utsädet i marken. Ett exempel på detta är den process som kallas dibbling. Men vad dibbling?

Det enkla svaret är att dibbling är en metod för odling som använder ett verktyg som kallas en dibber att hjälpa ett frö. En dibber är i själva verket en enkel spetsig pinne som låter dig skapa ett hål i marken som du kan använda för att plantera din säd eller plantor i. Att varelser sagt, med hjälp av en dibber kräver några fler steg än att helt enkelt sätta den spetsiga sticka ned i marken och släppa ett frö. I själva verket är dibbling ofta används i samband med en annan odlingsmetod som kallas puddling. Puddling är när du ställer en ung planta eller plant i ett litet hål som har fyllts med vatten. För att få ut det mesta av denna odlingsmetod, följ bara dessa steg.

  1. Blöt marken. Det är mycket lättare att använda en dibber i våt jord än i torr jord. Före plantering, vara säker på att du suga jorden. Detta kommer att tillåta sidorna av hålet för att bli mer kompakt och slät när man trycker på dibber i den, Detta i sin tur gör att du lättare att vid plantering dina frön.
  2. Gör den initiala hålet. Ordentligt, men långsamt, skjut dibber i marken för att göra din första hålet. Du vill inte bara jab marken eftersom detta kan göra hela för djupt, men om du inte använder tillräckligt tryck kommer du inte att kunna få en helhet som är djup nog. En metod som gör att du kan se till att du når rätt djup är att mäta på dibber där du vill att toppen av din hål ska vara. Med detta varumärke på plats, du bara trycker på dibber i marken tills märket är på marknivå och sedan du är klar.
  3. Mät rätt djup. Om du inte använder en i förväg uppmätt dibber, att dubbelkolla att din hålet är rätt djup. Lämnar alltför mycket utrymme vid botten av hålet kommer att tillåta rötterna att torka ut, vilket kan hamna orsakar skador på anläggningen och dvärgväxt dess tillväxt eller till och med döda den.
  4. Placera fröet eller växten. Placera fröet i hålet. Om du placerar en ung planta, tänk på att du kan behöva tvinga rötterna i hålet. När du gör detta använder så skonsam ett tryck som möjligt för att se till att du inte av misstag skada rötterna.
  5. Byt ut matjord. När du har placerat fröet eller växten i hålet, börja ersätta matjord. Detta innebär i princip att du måste täcka upp det hela. Med en ung planta som du bara trycka på jorden försiktigt runt stjälken av anläggningen.