Vad är Sayur Lodeh?

January 3

Sayur lodeh är en typ av vegetabilisk soppa med en buljong av kokosmjölk; Det är populärt i Indonesien, Malaysia och omgivande områden. Det finns två grundläggande delar Sayur lodeh, en lång lista med grönsaker som kål, bönor, morötter, rovor, lök och blomkål, och sedan buljong och krydda blandning som är beredd ungefär som en curry från en pasta av rostade aromater och kryddor såsom ingefära, galangal, vitlök, koriander och gurkmeja. Även skålen ofta beskrivs som en grönsakssoppa, är Sayur lodeh inte nödvändigtvis vegetariskt och traditionellt innehåller torkade eller färska räkor och ibland Ikan bilis eller torkade ansjovis. Den soppa kan vara något tjockare eller det kan vara mycket löst och tunn, beroende på vilken typ av kokosmjölk används och mängden lager eller vatten som tillsätts. När det är klart, kan Sayur lodeh serveras med ris, packade ris rullar, nudlar eller stekt fisk.

En av de definierande faktorer i de flesta recept för Sayur lodeh är mängden och olika grönsaker som läggs till skålen. Några av de vanligaste ingredienserna inkluderar gröna bönor, morötter, blomkål, vitkål, aubergine, lök och broccoli. Mindre ofta, är grönsaker som potatis, rovor och selleri sätts. Alla grönsaker städas och sedan hackas i lagom stora bitar så de tillagas jämnt i soppan.

Basen för Sayur lodeh görs ungefär som en curry skulle vara. Kryddor är sammansatta, med några som grillas i förväg, och sedan mals samman till en tjock pasta. Vanliga kryddor inkluderar vitlök, ingefära, galangal, koriander, gurkmeja, spiskummin, chilipeppar och citrongräs. Torkad räkor eller Ikan bilis också kan malas in i blandningen.

För att göra Sayur lodeh är kryddblandningen placerades i en varm panna och stekt tills oljorna frigörs och kryddorna blir aromatisk. Kokosmjölk sedan kombineras med lager, buljong eller vatten och värms i en kruka. Den kokta kryddblandningen sättes till kokos buljong och kokas tills smaken sprider sig via all vätska. Grönsakerna sedan läggs till pannan och hela skålen är puttrade tills grönsakerna har kokat.

Avslutade Sayur lodeh kan serveras en skål och garnerad med färsk koriander, eller det kan hällas över kokt vitt ris. Alternativt kan kompakta riskakor eller bollar placeras i soppan. I vissa områden i Indonesien, är soppan serveras tillsammans med saltad fisk som har stekt tills krispiga.

  • Rovor är bland de många grönsaker som kan användas för att göra Sayur lodeh.
  • Sayur lodeh använder en lång lista av grönsaker, som kål.