Vad är det Uniform Trade Secrets Act (UTSA)?

August 7

Uniform Trade Secrets Act (UTSA) är en modell handling som ger information om hur länge handeln hemligheter kan upprätthållas samt information om den rättsliga processen som man har rätt om någon medvetet kränker eller missbruk affärshemligheter. Modell handlingar är utkast av lagstiftningen att amerikanska delstater kan använda som ett exempel för sina egna lagar. En affärshemlighet, som föreslagits av UTSA, kan vara många olika saker: en idé, en produkt, en formel, ett stycke skriver, eller andra saker som om stulna kunde rimligen avskräcka vinsten i ett bolag. Förutom att definiera begreppet redogör UTSA vad det innebär att förskingra, eller missbruk, en affärshemlighet och vilka rättsmedel finns tillgängliga för sådana förskingring.

Trade Secrets

En affärshemlighet kan vara någon bit information som ska hållas privat, eftersom det är publicitet skulle kunna orsaka ekonomisk ruin för ett företag. Några exempel på affärshemligheter innefattar sådan information som företagets försäljningsmetoder, distributionsmetoder, kundprofiler, eller reklammetoder. En företagshemlighet dock inte, måste användas som en del av verksamheten på den person som innehar det skall anses bortförda.

Den UTSA definierar en företagshemlighet med tre bitar av kriterier:

Brott mot lagen

Den UTSA får kränkas på flera sätt. Först kan en person gärna stjäla affärshemligheter eller acceptera information som är känd för att vara stulen. Enligt UTSA, är det olagligt att använda skyddad information som samlas in från en vän, medvetet stulna, eller erhållits genom utpressning. Om en affärshemlighet är stulen, då personer som omfattas av stölden kan behöva ersätta det företag som ursprungligen besatt hemligheten. Sådan stöld är inte bara straffbart enligt civilrätt, men är nu också kriminellt beteende som definieras av Ekonomiska Spionage Act från 1996; straff för att ha stulit affärshemligheter inkluderar betala böter och servering fängelse.

Hur du skyddar företagshemligheter

Affärshemligheter kan skyddas under obegränsad tid eftersom det inte finns några rutiner eller registreringar som krävs för att ge skydd. Istället är affärshemligheter skyddas av ett band av förtroende mellan anställda i ett företag och förståelse för definitionen och missbruk av affärshemligheter. Det finns några steg att ta för att skydda affärshemligheter:

Historia

Den UTSA först kom till på 1970-talet, och var skriven av den nationella konferensen av kommissionärer på Uniform State Law. Det var särskilt viktigt att föreslå en lag som skulle kunna tillämpas på samma sätt i staterna, eftersom ibland handla hemligheter skulle olagligt används i stat som inte gjort några reserveringar för deras missbruk. När ingen bestämmelse gjordes, vissa företag kunde avsiktligt stjäla och vinst från uppfinningar andras, vilket handlingen har bidragit till att minska mängden kränks affärshemligheter.

Revideringar av Uniform Trade Secrets Act har gjorts flera gånger, till stor del för att expandera på de ursprungliga definitionerna. Från och med 2011 har 45 delstater, District of Columbia, Puerto Rico, och Amerikanska Jungfruöarna antagit denna lag. De fem stater som inte har antagit lagen inkluderar Massachusetts, New Jersey, New York, Pennsylvania, Tennessee, Texas, och Wyoming. Stater som inte innehåller lagen följer gemensamma principer lag, eller lagar som kommer från andra statliga lagar och domstolsbeslut.

  • Fängelse är en möjlig konsekvens för att begå affärshemlighet stöld.
  • Ett sekretessavtal ibland undertecknas.