Hur gör mål Din Hand i Cribbage

June 6

I en Cribbage, efter att du är klar att spela ut korten, du plocka upp din hand (de kort du har utsläppande på bordet framför dig) och gå vidare till huvudfasen av poängsättningen. För denna scoring fasen, båda spelarna behandla starter som ett femte kort att komplettera sina händer för par, sekvenser och kombinationer av 15, men under denna fas, kan du inte använda din motståndares kort som du kan under uppspelningen av korten .

Först du poäng upp pone hand och dealerns följer. Efter du poäng båda händerna, återförsäljaren poäng upp spjälsängen.

Betydelsen av denna ordning scoring är att mot slutet av spelet, varje spelare gör tre händer i rad (två som dealern och sedan en som pone), vilket kan ha en betydande inverkan på strategin i spelet. Eftersom Cribbage är ett spel av "först förbi stolpen," om båda spelarna är nära knöt ut, du kan värdering upp din hand och vinna som pone, medan dealern maktlöst väntar på att göra mål upp sin enorma handen.

De punkter som du poäng i handen och krubba, som återförsäljare i stort, kommer från samma kategorier som de som du tagit poäng i pjäsen, men ett par ändringar komplicera saken. Till exempel kan du använda kort, inklusive starter, i mer än en kombination.

Du får poäng enligt följande kriterier:

  • Varje kombination som ger upp till 15 är värda 2 poäng (oavsett hur många kort är inblandade).
  • Varje par är värd 2 poäng.
  • Värdet av en sekvens av tre, fyra, eller fem kort är lika med antalet kort i körningen. (Tänk på att AKQ inte räknas som en körning eftersom ess är låga.)

    Så, med 8-9-10-10 handen är värd 8 poäng; 3 för en körning av 8-9-10; 3 för körningen med den andra 10; och 2 för paret av 10s. Men för 3-3-4-5 med en 5 som starter kortet, du har inte mindre än fyra olika körningar, två par och två sätt att göra 15 poäng - för en totalsumma på 20 poäng!
  • Om alla fyra kort på handen är av samma färg, har du fyra kort flush värt 4 poäng. (Reglerna om en flush är mer krävande, fyra-kortet flush räknas inte, se nästa punkt.)
  • En fem-kort flush (fem kort i samma färg), med hjälp av startmotorn, poäng 5 poäng för antingen spelarens hand. (En femkorts flush kan också tillämpas på spjälsängen men är ganska ovanligt.)
  • Om du har domkraften i samma färg som starter, det är värt 1 poäng och är alltid kallas en för hans nobs / nob i Storbritannien.

Du gör det krubba handen på exakt samma sätt som din egen hand, med undantag för den begränsning av fyra kortvallningar. Överväg tömningar att vara en sista utväg; såvida du inte kan göra något annat, låt dem gå. Med alla kort i samma färg, har du ingen möjlighet att göra par. Plus, de räknas inte under gameplay.

Vissa siffror i Cribbage är omöjliga att poäng - 19, 25, 26, och 27. Eftersom du inte kan göra mål 19, med hänvisning till en hand som värda 19 poäng är ett humoristiskt sätt att hänvisa till en hand värd någonting.