Vad betyder "Holy Smoke" Mean?

July 23

"Holy smoke" var en term som används för att hänvisa till den rök som uppstod från uppoffringar eller rökelse religiösa fram till artonhundratalet. Sedan dess, dock frasen har använts nästan uteslutande som ett uttryck för förvåning, likt ordet "wow." Även denna fras kan ha anpassats från sin tidigare användning som en mild svordom, lingvister tror att det är mer troligt att det uppstod som ett utrops enbart på grund av de upprepade vokalljud.

Sedan förhistorisk tid människor i många religioner har bränt uppoffringar och rökelse som ett offer till olika gudar. Röken skulle vara avsedd som en specifik helig gåva för en gud eller gudinna. Som ett resultat har en del människor hänvisas till röken från dessa uppoffringar som "helig rök."

Den tidigaste instans av denna fras i tryck är förmodligen används i "The Epiphany", en dikt av Sir J. Beaumont, som publicerades i 1627. Frasen inte registrerades som ett utropstecken fram 1892, men när Rudyard Kipling och Charles Balestier använde det i deras samarbete, The Naulahka. Under hela 1960-talet, tv-show "Batman" populariserade säga genom Robins utrop, som inkluderade "Holy smoke, Batman!"

En rådande teori föreslår att utropet kan ha sitt ursprung från röken skickas ut från Sixtinska kapellet under en Konklav. Enligt traditionen, när en ny påve väljs kardinalkollegiet samlar i Vatikanen för att rösta om vem som kommer att namnges nästa påven. Efter varje omröstning stämde, är röken skickas ut för att uppdatera folk tittar, signalering om en ny påve har framgångsrikt vald. Även om detta verkar att kvalificera sig som "Holy Smoke," vissa språkexperter tvivlar dess anslutning till uttrycket.

Olika utrop börjar med ordet "helig" har använts i många år, åtminstone sedan frasen "heliga Moses" började visas runt 1850-talet. Exempel på dessa uttryck är "helig moley," "helig rulle" och "heliga Toledo." Den största likheten mellan de flesta av dessa utrop är bokstaven "o", och det faktum att ingen av fraserna har någon verklig mening bortsett från uttryck av förvåning.

Frasen "Holy Smoke" har använts i en mängd olika sätt, från namnet på olika barbeque restauranger, såser och kokböcker. Den har använts av musiker som låttitlar och låttexter. "Holy smoke" har också använts som en filmtitel.

  • "Holy Smoke" ursprungligen hänvisade till röken av rökelse bränning.
  • Vit rök används för att indikera att kardinalkollegiet, som sammanträder i Vatikanstaten, har valt en ny påve.
  • "Holy smoke" används vanligen för att uttrycka förvåning.
  • Rudyard Kipling populariserade "Holy Smoke" som ett utropstecken.
  • Under hela historien har människor brände rökelse som ett offer till religiösa dieties.