Hur väljer jag det bästa Open Source Chat Server?

May 18

Det finns många aspekter på att välja en öppen källkod chattserver. Frågor som det operativsystem som servern körs och vilka funktioner som ingår är viktiga. Hänsyn måste också tas till den avsedda framtid servern, så det kan skalas vid behov eller stödja nya plug-ins och funktioner som kan självständigt utvecklas. Som öppen källkod, måste det också finnas en noggrann undersökning av de säkerhetsfunktioner som finns och aktivitetsnivån för utvecklingssamfundet. Den bästa öppen källkod chattserver kommer att fylla alla de behov som ägaren och har en framtid som innehåller några samhällets stöd.

Chatt servrar kan vara allt från en mycket enkel reläserver som inte gör något mer än broadcast text till alla anslutna till intrikata system som samordnar flera komplexa samband mellan olika enheter. Den exakta definitionen av vad en chattserver är har breddats till att omfatta nästan alla program som gör två eller fler personer för att utbyta text i realtid. Detta inkluderar snabbmeddelanden servrar och peer-to-peer-typ nätverk, där varje kund är också en server.

Valet av den bästa öppen källkod chattserver jämkas inom ramen för hur och vem som kommer att använda den. Det finns många enkla, små val som skall göras om användaren belastningen bedöms vara mycket låg. För högre användar laster där individuella chattrum, kontaktlistor eller andra sociala funktioner kan vara nödvändigt, då fältet kommer sinar. Köra en stor chatt servern kräver en hel del teknisk kunskap om nätverk, Internet och operativsystem.

Ett annat val som ska göras när man väljer den bästa öppen källkod chatt-server är om programmet kräver en klient. Webbaserad och telnet-tillgänglig chattservrar inte tekniskt kräver en klient utanför vad som finns på en vanlig operativsystem eller de flesta enheter. Specialiserade servrar, såsom IM-tjänster kommer att kräva en klient som förstår protokollet som används. Beroende på vem som kommer att använda servern, ladda ner en dedikerad klient kanske eller kanske inte vara ett problem.

Använda en öppen källkod chattserver väcker två frågor som är specifika för öppen källkod. Den första är den säkerhet som tillhandahålls av servern. Programvaran är öppen källkod, så alla har tillgång till det och kunde upptäcka kryphål som ska användas för att kringgå säkerheten i servern.

Den andra sak att vara medveten om är att, som öppen källkod, är det utvecklas av en gemenskap av människor som kan vara ständigt tweaking programmet och göra förändringar eller förbättringar till den. De utvecklar och tillhandahåller programvaran utan kostnad. Detta kan innebära att, någon gång, kunde samhället försvinna genom naturlig avgång och lämnar ett program som har buggar och ingen utveckling eller stöd.