Vad är en Sock Hop?

November 28

En strumpa hop är en dans, ofta hålls för tonåringar, som först blev populär på 1950-talet, när termen myntades. Eftersom danser var ofta hålls i skolans gymnastiksalar, skulle dansarna ofta sparka på deras skor och dans i sina strumpor eller strumpor för att undvika att märka upp gym golv och för att få bättre bild i danser som Twist, potatismos, och andra. Danser hålls kanske helt enkelt att hänvisas till som socka humle, eftersom praxis var så vanligt.

Flera 1950 låtar nämner denna typ av dans. Little Richards melodi Ready Teddy talar om "strumpa hop boll," till exempel. Den mest specifika referens är den mycket populära 1958 Danny och juniorer sången Vid Hop, som beskriver den vanliga strumpan hop scenen. Många filmer skildra dessa danser också, mest särskilt 1973 George Lucas film American Graffiti.

Det som skiljer en strumpa hop från andra danser för tonåringar är att de är informella. De skiljer sig från homecoming danser eller proms eftersom de är mindre dressy och mer vanliga händelser. Dansare inte nödvändigtvis delta med en partner, om de inte dejta någon, och i stället de visade upp för att dansa till antingen levande eller inspelad musik. Dansen hade inte ens att hållas i kväll timmar, men i stället kunde hållas som en eftermiddag, tidig kväll, eller efter skolan händelsen.

American Graffiti skildrar en sådan dans 1962, men eftersom 60-talet stängde, blev betydligt mindre vanligt i praktiken. På 1970-talet ersattes de av "danser", fortfarande relativt informella händelser, men de där dansarna höll sina skor på. Dansstilar förändras för att reflektera mycket olika musik. Först i slutet av 1960 och början av 1970, mycket av den psykedeliska rock eller standard klippa av tiden var populära val, och sedan senare disco musik mitten av 1970-talet till början av 1980 återinfördes partnerdans för många låtar, och krävs ofta kvinnor till dansa i hälarna.

Strumpan hop inte helt dö, dock, och traditionen av att ha informella danser särskilt för yngre barn i grundskolan eller mellanstadiet åter omfamnade på 1990-talet. Många skoladministratörer och föräldrar hoppades att avskräcka barn från att titta på danser som "romantiska" händelser, men de ville ändå att låta barnen njuta dans till musik.

Musik spelas på en modern strumpa hop kan vara allt från något modernt till något som går väl tillbaka till 1950-talet, och barnen uppmuntras att inte ta med datum, men att komma ensam. Vissa grundskolor ens hålla familjeorienterade danser. Detta remsor dem om eventuella romantiska eller sexuella element eftersom barnen delta med sina familjer och det finns följeslagare i varje riktning. Medan vissa barn kan klaga alltför vuxen tillsyn, ger det barnen en möjlighet att fnissa åt sina föräldrar, som ofta älskar att delta i dessa danser precis lika mycket som deras barn gör.

  • Sock humle är danser som ofta hålls i skolans gymnastiksalar där eleverna kan dansa i sina strumpor eller strumpor för att undvika att märka upp gym golv.
  • Under en strumpa hop, skulle kvinnorna dansar i sina strumpor för att undvika att göra märken på gymmet golvet.