Vad är Konstsim?

November 27

Konstsim, även känd som mönster simning eller vatten balett, är en olympisk sport som blandar simma med balett och gymnastik, och inkluderar dykning, stunts, hissar, och uthållighetsrörelser. Det började som en organiserad idrott i början av 20-talet, när Margaret Sellers, en kanadensisk vattenpolo spelare, utvecklat konsten att "prydnads simning". Termen konstsim myntades senare av förre gymnasten Katherine Curtis att hänvisa till sin grupp simmare, senare omdöpt The Modern Mermaids. På 1940-talet och 50-talet, blev Esther Williams en Hollywood sensation genom att utföra rutiner i en serie filmer.

Kvinnors konstsim blev inte en olympisk sport till 1984, då både duetter och grupper om 7:56 simmare tilläts tävla. Sporten är nu styrs av Internationella simförbundet Amatör eller FINA. Den amerikanska laget innehar världsrekord för mottagning av en perfekt poäng av tio 10s och för att vinna flest medaljer.

Krav på konstsim inkluderar bär en näsklämma och ett hår bulle, som hålls på plats med unflavored Knox gelatin. Konkurrens kostymer och dräkter är oftast handgjorda för att passa ett speciellt tema eller musik poäng. Även dessa objekt räknas inte direkt mot poäng, de påverkar den totala konstnärliga intrycket av prestanda.

Tekniska fördelar utvärderas utifrån en rad förutbestämda element, såsom verkställande av stroke och övergångar, svårigheter och synkronisering. Armsektioner och siffror, liknande dem i konståkning, krävs också, och alla delar ska presenteras i en viss ordning. Poäng dras av för vidrör botten av poolen, brist på flexibilitet, och saknade nödvändiga element.

Fria rutiner är också en viktig del i konstsim. De ger simmare möjlighet att visa artisteri, koreografi och musikalisk tolkning. I preliminära tävlingar, gratis rutiner står för upp till 65% av den totala poängsumman.

Konstsim rutiner kan vara från två och en halv till fem minuter, beroende på tekniska krav och antalet simmare. Solos är vanligtvis under tre minuter, medan stora grupper använder sig av längre rutiner för att inkludera alla nödvändiga tekniska element. Eftersom konstsim rutiner kräver exceptionella andningskontroll, domare tar även hänsyn till förmåga simmarna att bevara illusionen av effortlessness medan du håller andan i upp till två minuter.

  • Konstsim är också känd som vatten balett.
  • Att kunna hålla sitt andetag under längre tidsperioder är avgörande för att bli en synkroniserad simmare.
  • Män utför konstsim i OS.
  • Simmare vände skådespelerskan Esther Williams spelade rutiner i många populära Hollywoodfilmer.