Vad är Rickettsia sjukdom?

May 28

Rickettsial sjukdom kan hänvisa till en av många olika sjukdomar som orsakas av en bakterie-liknande parasit från Rickettsia släktet. Parasiterna bärs av fästingar, löss, loppor och andra insekter värdar, och vidare till människor genom direkt exponering. Symtom beror på vilken typ av infektion, men de flesta fall av rickettsial sjukdom orsaka hudutslag, huvudvärk och feber. Läkare kan oftast behandla infektioner med perorala antibiotika och utvärtes hudutslag krämer. En allvarlig eller obehandlad fall rickettsial sjukdom kan vara dödlig.

Läkare erkänner tre huvudkategorier av rickettsial sjukdomar baserade på de speciella arter av parasiten inblandade och de resulterande symptom. Mikrober i tyfus gruppen, som vanligtvis bärs av löss och loppor, vanligtvis orsakar en mild hudutslag på bål om fyra dagar efter infektion. Utslagen är smärtfri i början, men oftast blir kliande och smärtsamt som det sprider sig till armar och ben. Tyfus olika rickettsial sjukdom är sällan livshotande, men det återstår att utvärderas och behandlas av läkare.

Rickettsia mikrober i fläckfeber kategorin orsakar vanligtvis mer allvarliga symptom. Infekterade fästingar och kvalster kan överföra mikrober till mänskliga värdar, vilket resulterar i smärtsamma utslag som sprids från bita platser. En person kommer sannolikt att uppleva feber, frossa, muskelvärk och huvudvärk som förvärras under loppet av ungefär en vecka. Diarré, illamående och kräkningar kan också förekomma som mikrober sprids från huden till mag-tarmkanalen.

Den tredje kategorin av mikrober, skrubba tyfus gruppen, i allmänhet isoleras till regioner i Sydostasien och Mellanöstern. Symtomen kan variera avsevärt, men de flesta människor upplever utbredda utslag, förvirring och huvudvärk. Scrub tyfus mikrober kan spridas till lungor, njurar, eller hjärnan, vilket leder till potentiellt livshotande inflammation och organskada.

En individ som upplever eventuella symptom på rickettsial sjukdom bör föras till en läkarmottagning eller akutmottagning så snart som möjligt. Tidig diagnos och behandling är nödvändig för att ge bästa möjliga chanser för återvinning. Blodprover tas och analyseras för att kontrollera förekomsten av specifika naturliga antikroppar, eller kemikalier frigörs av immunförsvaret att bekämpa infektioner. Ytterligare testning kan bekräfta den specifika parasiten ansvarig för symptom.

Behandling för lindriga infektioner innebär vanligtvis en kurs av antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande. En patient kan också ges ett lokalt verkande kliar kräm för att lindra smärtsamma hudutslag. Svåra symtom kräver normalt sjukhusvistelse och intravenös medicinering och vätskor. Läkare noga övervaka en patients tillstånd under loppet av flera dagar för att se till att infektionen inte förvärras. Hjärt- och lungkomplikationer kan undvikas i de flesta fall med akut vård, och de flesta patienter har möjlighet att göra fullständiga återvinningar inom ungefär en månad.

  • Rocky Mountain spotted feber, sprids av fästingar från Rickettsia släktet, kan vara livshotande.
  • Den bruna hunden fästingen kan överföra de bakterier som orsakar Rocky Mountain spotted feber, en rickettsial sjukdom.