Vad är Hard Plastic Dolls?

February 18

Hårda plastdockor först gjordes i slutet av 1940-talet. Hårdplast ersatte sammansättning, det material som tidigare hade gjorts för att göra dockor. Hårda plastdockor var mycket mer hållbara än sammansättning dockor, vilket gör dem bättre lämpade för barns lek. Hårdplast var också bättre för att skapa fina detaljer, såsom gropar på fingrar och tår.

Hårda plastdockor skapades i formar; som ett resultat, är en formlinje vanligen i det synliga på sidorna av varje kroppsdel. De ihåliga torsos och huvuden gjordes i två delar - fram och bak - som senare limmats ihop. Tidigt hårt plastdockor var uppträdda, vilket betyder deras huvud, armar och ben var anslutna till kroppen med ett gummiband eller gummiband som kördes genom den ihåliga bålen. Från och med början till mitten av femtiotalet, var hårda plastdockor som marknadsförs som "vandrare" - dockor med en interiör mekanism som vände huvudet från sida till sida som deras ben fram och tillbaka.

Tidig hårda plastdockor formades av blekt köttfärgad plast, sedan målade med en mörkare kött nyans. Ovanpå köttet färg, var andra målade funktioner läggs, såsom rouge till kinderna, ryggen på händerna och knäna; målade ögonfransar; röd rosebud läppar; och / eller nagellack på de små fingertopparna. Några hårda plastdockor hade målat ögon, men de flesta hade sömn ögon: ögon av glas som viktade så de stängda när dockan lades på rygg, och öppnade då dockan placerades i en sittande eller stående ställning.

Några hårda plastdockor, såsom baby dockor hade gjuten hår, vilket innebar att huvudet var formad och målade för att se ut som det hade hår på den. Många andra hårda plastdockor hade peruker limmade på sina huvuden. Tidiga peruker var gjorda av mohair, medan senare peruker gjordes av saran, en typ av plast hår som kunde borstas, tvättas och krusade använder docka stora papiljotter. I mitten av femtiotalet, då vinyl användes för första gången, några hårda plastdockor hade "skalle caps" - vinyl eller mjuk plast löshår, snarare som peruker förutom med rotade hår - vilket limmades till en docka huvud precis som en peruk. Senare, vissa dockor hade hårdplast organ och vinyl huvuden med rotade hår.

De flesta tidiga hårda plastdockor kom i större storlekar, såsom 14-tums, 17-tums och 20-tums dockor. Hårdplast blev snabbt ett populärt material för de åtta tums småbarn dockor från 1950-talet; senare, var hårdplast även används för några av mode dockor som blev populär i slutet av femtiotalet och sextiotalet. Kropparna var oftast sex stycken organ: armar, ben, bål och huvud.

Eftersom hårdplast är en så hållbart material, är det mycket lättare nuförtiden att hitta ett hårdplast docka i gott skick än det är att hitta en sammansättning eller porslin docka utan chips, sprickor eller raster. Men hårda plastdockor, är inte utan sina problem. Ett av de vanligaste problemen är att hårdplast tenderar att separera i sömmarna hos de ihåliga stycken, såsom bålen och huvudet. Vanligtvis sådana söm separationer hända på grund av trycket på sömmarna; exempelvis, dockor som är uppträdda för hårt kan så småningom visa seam separationer vid halsen, och Walker dockor har ofta separationer i botten av bålen, där gångmekanismen är belägen. Hårda plastdockor kan också spricka eller gå sönder om de släpps, men på det hela taget är hårdplast ett mycket mer hållbart material än de som tidigare användes för att göra dockor.