Är Spelt Glutenfri?

March 22

Eftersom det är en vetearter, stavas verkligen innehåller gluten. Det bör därför inte ingå i glutenfri kost. Vissa människor med en vete allergi kanske kan äta stavas, men de med glutenintolerans kan inte. Alltför ofta, bröd innehåller stavas är märkta som säkra för celiaki sjuka, så det är viktigt att kontrollera de ingredienser på etiketten för spelt, oavsett om etiketten hävdar att det är säkert eller vete-fri.

Celiaki är en livsmedelsreaktion som kännetecknas av en intolerans mot kost gluten. Det kan utlösa inflammation som kan skada tunntarmen. Gluten finns i korn som kommer från vetearter. För att förhindra utlösning av symptom, bör en person med celiaki undvika korn som innehåller gluten.

Förutom spelt, bör många andra sädesslag undvikas, inklusive korn, råg och durumvete. Dessa symptomframkallande korn finns främst i bröd och spannmål, men de kan också lurar i såser och rätter som använder vete produkter som mjöl som förtjockningsmedel. Generellt är det bästa sättet för en gluten-intoleranta individ att undvika skov att laga mat från början hemma.

För dem med celiaki, är den modifierade glutenfri diet allvarligt. Oavsiktligt konsumera produkter med gluten, som korn, råg och spelt, kan orsaka drabbade individer magbesvär som kan leda till irreparabel skada vävnaden. När du tillagar mat för glutenintoleranta gäster, är det viktigt att undvika ens chans att förorena livsmedel med vete produkter som innehåller.

Individer som är mycket känsliga för gluten måste ibland ta ytterligare steg för att undvika kontaminering, t.ex. se till att glutenfritt mjöl kommer från en vetefritt anläggning och att alla livsmedel tillagas i ett kök är vetefria. En vete allergi skiljer sig från glutenintolerans, och det kan innebära att allergiker kan äta vissa typer av vete. Glutenintoleranta kan aldrig äta någon säd som innehåller gluten.

Även stavas är inte lämplig för personer på en glutenfri kost, många andra korn är säkra för glutenallergiker. Verkligen celiaki vänliga, glutenfria korn som ofta används för att göra bröd inkluderar amarant, quinoa och bovete. Andra vanliga korn som är säkra för glutenkänsliga människor inkludera ris, majs och teff. Eftersom varje korn har olika egenskaper vid matlagning, alternativa glutenfria korn är ofta blandas när ersätta vetemjöl. Medan quinoa presterar bra på att producera ett välbekant vete-bröd som konsistens, kan den ha en oönskad smak som kan mildras genom att lägga amarant, ris eller bovetemjöl till mixen.

  • Spelt korn.
  • Quinoa kan erbjuda en glutenfri alternativ till stavas.
  • Relaterat till hirs, är teff en liten, glutenfri korn som kan användas i bröd och spannmål.