Vad är Lambic öl?

September 7

Lambic öl är en ovanlig traditionell belgisk öl som framställs genom spontan jäsning, snarare än genom noggrann införandet av särskilda jäst och andra organismer till mältat korn. Som ett resultat har lambic öl en mycket distinkt smak, och smaken av sådana ölsorter kan vara ganska oförutsägbar, med varje sats är helt unik. Många Lambic producenter faktiskt blanda deras öl, kombinerar unga lambics med mer mognat äldre lambics.

Detta öl har sitt ursprung på belgiska gårdar, där arbetare ville snabbt kunna brygga grundläggande öl utan en hel del krångel. Öl var drycken val för arbetare väl genom 1800-talet, tack vare det faktum att vattnet var ofta inte mycket drickbart. Som ett resultat, en mängd olika bryggtekniker framkom att tillfredsställa en episk smak för öl bland europeiska arbetare.

Även öl fans är ofta inte särskilt kunniga om lambic öl. Lyckligtvis har traditionen av denna öl behållits i Pajottenland området Belgien, där denna öl har gjorts sedan 1400-talet, och ett växande intresse runt om i världen i traditionella bryggprocesser har förhöjda intresse lambic öl, som vanligtvis säljs i formen av en Gueuze, en blandning av ett år gamla och 2-3 år gamla lambics.

För att göra lambic öl, bryggeri malt vete och korn tillsammans, typiskt i en 1: 2 del blandning. Efter mältning är kornen kokas i en mäsk och sedan utsätts för luft. Mäsken samlar vilda jäst från bryggeriet, och dessa jäst utlösa jäsningsprocessen. I gamla bryggerier, samma jäst bidrar till sats efter sats, tack vare det faktum att de är mer än väl i luften. Ölet kan fermenteras under en längre period innan det placeras i nya fat att mogna i upp till tre år.

Lambic öl är torr, sur, och ofta mycket surt, med en komplex serie av smaker som skapas genom jäsningsprocessen. De flesta lambics traditionellt blandas med humle, som fungerar som ett konserveringsmedel, lägga till en bitter anteckning till öl, och några är jäst med frukt för en sötare not. Lambic öl tenderar också att vara lite svagare än andra ölsorter, beroende på vilka produktionsmetoder som används.

Detta öl är en säsongsbetonad delikatess, bara produceras under vintern och våren, eftersom hösten och sommaren vädret är varmt nog för potentiellt skadliga organismer att blomstra, och dessa organismer kan skada öl. Av tradition är lambic jästa under sommarmånaderna och hällde ut för mognad i höst.

  • Lambic öl är en säsongsbetonad öl som bara är producerat under vintern och våren.
  • Lambic påbörjade på belgiska gårdar, där arbetare ville snabbt kunna brygga grundläggande öl utan en hel del krångel.
  • Lambic får mogna i tunnor i upp till tre år.
  • Lambic öl är torr, sur och ofta mycket sura.