Vad är en irländsk potatis?

April 22

En irländsk potatis är en ätbar tuber från Solanum tuberosum anläggningen, som faktiskt är hemma i Sydamerika, inte Irland. Irländska potatisar är uppkallade efter Irland eftersom de är nära förknippade med den irländska potatissvälten, en historisk svält orsakad av en mögel angrepp av den irländska potatisskörden. Du kanske också känner en irländsk potatis som 鈥 渨 Hite potatis, 鈥 irländska potatis är förmodligen en av de vanligaste rikliga formerna av denna populära knöl, och de är av de främsta källorna till stärkelse i världen?.

Köttet av en irländsk potatis är en krämig vit, och den är täckt med en vit till krämfärgad hud som kan vara fläckiga med svarta fläckar eller märken. Irländska potatisar klassificeras som vaxartad, vilket innebär att de är idealiska för kokning, eftersom de kommer att hålla sin form väl. De kan också rostas, stekt, eller förvandlas till potatissallader och stekt potatis. De är mindre lämpade för saker som potatismos, eftersom de tenderar att vända klibbigt och tät när de mosade.

De flesta marknader lagerför irländska potatis, tillsammans med ett sortiment av andra potatissorter. Liksom andra knölar, håller den irländska potatis väl när den lagras i svalt och torrt, och som ett resultat är det vanligtvis tillgängligt året runt. När du väljer irländska potatis att äta, leta efter exemplar som inte har mjuka fläckar eller slemmiga områden. Viss missfärgning är helt normalt, så är ett förvridet form. Du kanske vill undvika särskilt knottrig potatis bara för att de är svåra att skala.

Du kan också växa irländska potatis hemma, om du har en lapp av väldränerad jord i ett tempererat plats i trädgården. Potatis föredrar svalare väder, men de kommer att växa i nästan alla förhållanden. Att plantera potatis, ändra jorden med kompost och kompost i början av våren, och plantera ut utsädespotatis som du kan få från en trädgårds leverans butik. Täck jorden med kompost för att behålla fukt och isolera potatisen, och hålla marken fuktig, men inte blöt.

När våren blir till sommaren, kommer potatisen börja utveckla vinstockar. Som vinrankorna växer, knölarna under börjar lagra energi för moderplantan; om de lämnas ensamma, kommer knölarna gro i färskpotatis i nästa år, med hjälp av sin lagrade energi för att mata potatisskott. Men som en trädgårdsmästare, kommer du avbryter den här processen. Vänta tills vinrankorna dör tillbaka i höst och sedan gräva upp potatisen; försöka få så många av dem som möjligt, eftersom en enda missad potatis kan gro i flera självsådda plantor under det följande året. Borsta potatisen ut för lagring i ett svalt och torrt, men inte tvätta dem, eftersom detta kan uppmuntra mögel.

  • Irländska potatis.
  • Sjunka av Irland.