Vem var Richard Wright?

December 10

Richard Wright, född Richard Nathaniel Wright den 4 september 1908 var en afrikansk-amerikansk författare. Wright är känd för att ha skrivit provocerande och kontroversiella historier och romaner med fokus på teman av ras och rasrelationer. I själva verket har han fått äran för att hjälpa till att slumpen de sätt på vilka race och rasrelationer togs upp och diskuterades i 20-talet Amerika.

Richard Wrightâ € s personliga erfarenhet präglades av att växa upp i en trasig och fattiga familj i 1910â € s och 1920â € s södra. I Black Boy, sin självbiografi skriver han om att vara så hungrig att han skulle frossa sig på kranvatten bara för att kunna uppskatta känslan av att ha en full mage. Som en ung man, flyttade han till norra USA. Hans observationer av skillnaderna mellan nord och syd, samt diskussioner om sina erfarenheter som en ung svart man i norr är också närvarande i sin självbiografi.

I Black Boy, Wright diskuterar hans tidiga fascination litteratur. Faktum är att han namnger författarna som han var mest tagna av, hans första litterära influenser. Han namnger Gertrude Stein, HL Mencken, Sinclair Lewis, och Marcel Proust som författarna som han hungrigt läst som en ung man.

I 1950â € s Richard Wrightâ fick € s arbete en mer internationell utblick. Detta var till stor del ett resultat av hans flytt till Europa. Många litteraturkritiker uttryckte besvikelse i det arbete som författaren produceras under denna period och hävdade att han hade flyttat för långt bort från sina rötter. I 1960â € s dock Wrightâ € s popularitet fördubblade i kölvattnet av de svarta sociala rörelser av eran.

Richard Wright avled den 28 november 1960. Hans arbete, dock fortsatte att vinna uppskattning och intresse. Genom 1980a € s, många av hans romaner och självbiografiska verk krävdes behandlingen i college kurser. Han är fortfarande lästa och diskuterade idag.

Nedan följer en lista över de verk av Richard Wright, dividerat med genre. Varje lista är sorterad kronologiskt.

Fiction

Facklitteratur

Essäer

  • I "Native Son", en roman som ofta tilldelas studenter, Richard Wright skrev om rasrelationer och upplevelsen av svarta individer och familjer i USA.