Vad är en transkontinentala järnvägen?

May 1

En transkontinentala järnvägen är ett järnvägssystem som korsar en hel kontinent, slutar vid ett hav eller andra kontinentala gränser. Dessa skensystem var en gång toppen av mänsklig teknisk innovation, och även i dag bevisar ett användbart och bekväma transportmedel för många. Transkontinentala järnvägen finns fortfarande över hela planeten, och se regelbunden användning för både person- och godstransporter.

Många historiker anser att byggandet av den amerikanska första transkontinentala järnvägen som ett landmärke ögonblick i USA: s historia. Byggt på 1860-talet, gick järnvägen de odlade tillflyktsorter för ostkusten med de öppna, blomstrande vild i väst, vilket eliminerar hårda månader av farliga resor för tusentals resenärer. Denna transkontinentala järnvägen faktiskt bara korsade ungefär halva landet direkt; den östliga ändstationen i Omaha, Nebraska var ansluten till ett redan existerande nätverk av östra järnvägar. Inte förrän 1869 gjorde järnvägen kommit i kontakt med Stilla havet, som den ursprungliga västra ändstationen var över 100 miles (161 km) från Stilla havet i Kaliforniens huvudstad Sacramento.

Medan den amerikanska transkontinentala järnvägen hyllades som ett lysande ögonblick av amerikanska teknisk överlägsenhet, järnvägen själv visade sig vara ett kommersiellt misslyckande. Den mäktiga järnvägs baroner som ägde rutten lärde snart att kostnaden för att upprätthålla ett spår som passerade genom dussintals väder och höjdzoner var mer mycket dyrare än de ursprungligen hade planerat. Även om det enade landet, föll järnvägen snart i förfall. Även delar av järnvägen kvar i tjänst i 21-talet, är det inte längre användas som ett transkontinentala rutt.

Den transsibiriska järnvägen, som förbinder Moskva med havet av Japan, inför betydligt hårdare klimat än den amerikanska ansträngningen, men visade sig vara mycket mer hållbara över tid. Börjat 1891, har detta transkontinentala järnvägen genomgått mer eller mindre kontinuerlig uppbyggnad och förbättring, blev en av de mest kända järnvägslinjer i världen. På 21-talet, som korsar tider från Stilla till den västra gränsen av Rysslands tar cirka 12 dagar av transit.

I Australien, den stora trans svenska järnvägen möter intressanta designfrågor som det fungerade sin väg över deathly heta Nullabor slätten i början av 20-talet. Främst bland farhågor var att de enskilda australiska delstater vardera hade specifika spårvidd, varav ingen matchade varandra. Route hastighet lidit svårt på grund av den här frågan, som tvingade passagerare och gods att lasta och ladda på olika lok varje gång mätaren storleken skiftat. På 1970-talet, var standardisering av detta sydligaste transkontinentala järnvägen klar, vilket gör en maklig resa från Port Augusta i sydost, till Kalgoorlie i väster.

  • Transsibiriska järnvägen ansluten Moskva till Japanska havet.
  • Byggandet av den amerikanska första transkontinentala järnvägen anses ofta vara ett landmärke ögonblick i amerikansk historia.