Vad är en hoptappning Machine?

May 4

En hoptappning maskin är en specialiserad träbearbetning verktyg som används för att skära kvadratiska eller rektangulära tapphål, eller fördjupningar, i trä. De är i allmänhet eldrivna och fungerar genom att sänka skärmekanismen på ett arbetsstycke är fäst vid en arbetsyta, ungefär som en pelarborrmaskin. I själva verket, i stället för att köpa en dedikerad hoptappning maskin, några träarbetare köpa eller göra speciella hoptappning jiggar att använda med sina pressar borra. Det viktigaste inslaget i en hoptappning maskin som skiljer den från en pelarborrmaskin är att det torg hörnen hålen skär. Därför kan en hoptappning maskinen även användas för att skära en kantat hål genom ett arbetsstycke.

De raka sidorna och fyrkantiga hörn av snitten som kännetecknar en hoptappning maskin görs av en kombination av två skärande verktyg, en en snurr bit och en en mycket skarp fyrhörnig ihåliga stämjärn. Biten verk inom mejseln med bara tillräckligt spelrum för att tillåta sågspån att fly. När operatören sänker bit enheten på arbetsstycket, borrskäret går in i arbetsstycket först, avlägsna den största delen av lager, så att mejseln har endast en liten mängd av lager för att avlägsna.

Horisontella hoptappning maskiner fungerar på ungefär samma sätt, förutom att skäreggarna är i linje horisontellt. En horisontell hoptappning maskin är särskilt användbar för att skära tapphål i stora arbetsstycken och även för borrning instick-och-tappar snitt. Kedja instick maskiner är större mortisers som använder en sågkedja, ungefär som den som finns på en motorsåg, skära tapphål till större arbetsstycken, vanligtvis för träregelstommar.

Grunda tapphål skärs för att rymma sådana saker som gångjärn, slutbleck och andra funktionella och dekorativa inlägg i dörrar och fönster. Dessa tapphål skärs precis tillräckligt djup för att se till att hårdvaran är i jämnhöjd med träets yta när den är installerad. Djupare tapphål skärs att skapa instick-och-tappar fogar. Dessa fogar görs genom att skära ett instick i en träbit och skär i slutet av en annan bit - tappen - att passa väl in i instickslås. Fogen skapat är säkrad med snickarens lim och fastklämd. Det finns många olika typer av instick-and-tapp leder; alla skärs lättare med instick maskiner.

Hoptappning maskiner är av begränsad nytta för amatörer, vilket är varför de sällan kommer att finnas i en hobby verkstad. En hobby skär generellt huvuddelen av ett instick med en standard pelarborrmaskin eller en router, och sidorna och hörn kommer att trimmas med konventionella stämjärn. Dessa tapphål kommer vanligtvis att vara av en kvalitet som liknar den som produceras av en hoptappning maskin, men kommer att ta mycket längre tid. För den professionella möbelsnickare, men för vilka tiden är lika med pengar, en hoptappning maskin är en viktig komponent i ett träbearbetning butik.

  • Hoptappning maskiner används ofta för att skära tapphål, eller slots, i trä för tappförband.