Vilka är användnings för Dental spjälor?

January 18

Tand spjälor kan användas för att skydda tänderna från slipning, behandla symptomen av käkleden sjukdom (TMJ), eller för att behandla lösa och dåligt anpassade tänder. Spjälor, även känd från termer som mun och nattvakter, kommer i en mängd olika stilar. En tandläkare kan skräddarsytt en skena för ett mycket specifikt syfte, och det är också möjligt att köpa generiska modeller. Några råd från en tandläkare kan vara till hjälp för att välja det bästa alternativet för att hantera en viss tandvård fråga.

Hos patienter med TMJ, kan tand spjälor lindra smärta och tryck under natten. Sådana patienter kan vara benägna att slipning i sömnen, och skenan kan dra käken i linje och minska stressen på den. Detta kan begränsa nacksmärta och huvudvärk associerad med TMJ, och kan göra patienterna känner sig mer bekväm under dagen.

Bruxism, eller tand slipning, kan också behandlas med en tandskena. Detta sker oftast på natten och kan vara destruktivt för tänderna samt irriterande för partners. En annan användning för spjälor är i förvaltningen av lösa och dåligt anpassade tänder, vilket kan vara korrigeras med tillfällig skenor för att stabilisera dem. Skenan kan hålla tänderna på plats för att uppmuntra dem att växa i rätt läge.

Patienter med snarkning och apné problem gynnas ibland från tandskenor. Tandläkaren kan behöva konsultera andra specialister för att avgöra om de spjälor hjälper genom att hålla käften i en neutral position. Patienten ska kunna andas lättare på natten med skenan på plats, och kan också märka en förbättring av snarkning. Om denna åtgärd inte fungerar, kan mer aggressiv behandling vara nödvändig för att lösa problemet.

Människor i alla åldrar kan dra nytta av tand skenor. Med växande barn, regelbundna kontroller är nödvändiga för att kontrollera passningen av skenan och framstegen i behandlingen. Tänder komma in snabbt för små barn, och det är viktigt att se till att en bettskena inte stör normal oral utveckling.

Det är viktigt att montera tand spjälor korrekt. Om de inte passar ordentligt, kan de skapa tandproblem och kan vara smärtsamt. Dåligt monterade dentala spjälor är svåra att bära, vilket kan avskräcka en patient som försöker hålla sig till en behandlingsregim, och de kan orsaka långsiktiga komplikationer genom att trycka tänder på sin plats. Om en skena känns obehagligt, kan patienten vill be om en ny montering.

  • Tand spjälor kan hjälpa patienter med TMJ.
  • Tand spjälor kan lindra smärta i nacke och huvudvärk associerad med TMJ.
  • Dental spjälor kan bidra till att minska snarkning.