Vad är en låg-jod kost?

April 10

En låg-jod kost är en typ av att äta plan som begränsar en persons konsumtion av jod, vilket är en viktig del avgörande för överlevnaden av varje människa. Lyckligtvis är de flesta människor får lämpliga mängder jod utan att försöka eftersom det är rikligt förekommande i bordssalt, av vilka de flesta bearbetade livsmedel är fulla. Vissa hygien, såsom problem i samband med sköldkörteln, kan göra det nödvändigt för en person att begränsa hans eller hennes dagliga intaget av jod. Läkare ställer ofta människor som har sköldkörtelcancer eller hypertyreos på låg jod kost.

Livsmedel som är säkra att konsumera på låg jod diet inkluderar färsk frukt, grönsaker och kött. Allt med en etikett som anger att inget salt tillsätts är typiskt acceptabelt. En bra tumregel för att följa med låg jod kost är att undvika alltför bearbetade livsmedel eftersom de innehåller nästan alltid stora mängder salt. En person på låg jod kost inte nödvändigtvis måste undvika salt helt; han behöver bara begränsa sitt intag av iodized salt och havssalt, som innehåller jod. De flesta livsmedelsbutiker säljer icke-iodized salt i samma avsnitt med iodized salt och havssalt.

Förutom joderade salter och mest förädlade livsmedel, kan det vara nödvändigt att eliminera de flesta skaldjur på låg jod kost. Detta beror, liksom havssalt, fisk som kommer från havet är typiskt mycket hög i jod. Andra livsmedel som kan innehålla jod är mjölk och ägg. Mjölk och andra mejeriprodukter innehåller vanligen varierande mängder av jod på grund av att det är närvarande i nötkreatur mat och några ingredienser människor använder för rengöring juver och mjölkningsutrustning. Äggvitor anses också godtagbara eftersom de normalt inte innehåller jod, men äggulorna normalt innehåller det. Det kan också vara till nytta för en person efter denna diet för att kontrollera innehållet jod i några vitaminer eller andra kosttillskott hon regelbundet tar.

Den låga jod kost är inte alltid tänkt att vara långsiktigt. Personer med sköldkörtelcancer brukar placeras på denna typ av kost för bara ett par veckor. Syftet med det är normalt att förbereda dem för ett radioaktivt jod scan. Konsumerar mindre mängder jod i veckorna före skann hjälper normalt kroppen att eliminera mycket av sin jod, vilket kan göra skann mer effektivt när det är gjort. Människor som lider av hypertyreos kan krävas för att stanna kvar på låg jod diet under en längre tid för att hålla sköldkörteln från att producera för många sköldkörtelhormon.

  • Jod är viktigt för människors hälsa, men vissa medicinska tillstånd kräver en begränsad intag.
  • Färska frukter och grönsaker är låga i jod.
  • Människor utan tillräckligt jod kan utveckla utväxter på sin sköldkörtel.
  • Salta snacks bör elimineras från en låg-jod kost.
  • Mest bordssalt innehåller jod.
  • Mejeriprodukter, inklusive mjölk, innehåller vanligen jod.