Vad är Fritessaus?

February 7

Fritessaus är en typ av holländska rätter som äts tillsammans med pommes frites, även kallade frites. Den består av en avbländande sås som liknar majonnäs. Smaken av denna sås är mycket syrlig, men inte kryddig. Den har en smidig men ändå tjock konsistens.

I Belgien är pommes frites serveras i en kon av vaxat papper. En restaurang kan då ge kunderna en liten behållare av fritessaus tillsammans med en plastgaffel. Denna sås kan också komma i små paket. De frites är ofta doppas i såsen med gaffeln i stället för att ätas med fingrarna.

Fritessaus kan också komma i en sprutflaska eller placeras i en behållare med en pump. I detta fall kan såsen bli sprutade på pommes frites ungefär som ketchup. Även om denna krydda är mycket tjock, ändå flyter den lätt genom en pump eller skvätt behållare.

Den viktigaste ingrediensen i fritessaus är majonnäs. Andra ingredienser som ofta används i denna sås inkluderar citronsaft, kapris och ansjovis. Dessa är oftast finmalda och väl blandat så konsistensen av dip fortfarande mycket smidig. Den citronsaft ger dip en något syrlig smak tillsammans med ett benvitt eller blekgul färg.

Även om majonnäs är den viktigaste ingrediensen i fritessaus har detta dopp en mycket lägre fetthalt än majonnäs. Fetthalten i denna sås är ca 25%, jämfört med så mycket som 85% för majonnäs. Människor som är oroliga fetthalt kan också förbereda såsen genom att använda lättmajonnäs.

Även fritessaus finns främst i Belgien, det produceras i många europeiska länder. Vissa tillverkare leverera denna sås till områden över hela världen. Förekommer oftast i krydda gången av stormarknader eller i butiker som är specialiserade på europeiska rätter.

Denna produkt kan köpas i många olika former. Den vanligaste förpackningen är en sprutflaska som är runt 23,5 gram (0,66 kg). Den kan också köpas i en rund flaska som liknar en majonnäsburk som innehåller cirka 17 gram (500 ml). Produkten kan också hittas i runda baljor eller behållare med ett lock pump.

Människor som inte kan köpa fritessaus kan oftast göra det hemma mycket lätt. Detta kan göras genom att kombinera ingredienserna i en mixer eller matberedare tills väl blandat och smidig. Efter att ha ätit denna sås, bör alla oanvända delar täckas och placeras i kylskåp.

  • Majonnäs är den viktigaste ingrediensen i fritessaus.
  • Även fritessaus finns främst i Belgien, det produceras i många europeiska länder.
  • Förutom majonnäs, är fritessaus gjord med kapris och citronsaft.
  • Fritessaus typiskt äts med pommes frites.