Vad Är Mellanfot?

April 1

För att förstå anatomi och skelett makeup av den mänskliga foten, är det viktigt att förstå mellanfoten. Mellanfot ben är en grupp av fem längre ben i foten, som ligger i mitten av foten. Mellanfoten sitter framför böjd ben som är belägna i mitten för att baksidan av foten, och bakom falanger, benen i tårna. De fem metatarsal benen inte har sina egna individuella namn. Istället är de refereras av nummer, med början på den mediala sidan eller insidan av foten. Benet som leder in i "stortå" är den första mellanfot och benet bakom "lilltån" är den femte metatarsal.

De metatarsalbenen är formade som ett prisma, avsmalnande eftersom de sträcker sig från nära böjd ben till där de möter bakom falanger. Sidorna av benen är tillplattade med ett spår eller fördjupning på varje ben som är där ligamenten är fästa. Den första av de metatarsala benen är den kortaste av alla mellanfoten, och det är också det tjockaste. Det är en mycket stark ben, och dess form är inte olik en njure. Den andra metatarsal är den längsta mellanfoten, och dess form är bred där uppe och smal och grov mot basen. Den tredje mellanfot ben har en trekantig och slät yta. Den fjärde metatarsal är mindre i storlek än sin granne den tredje mellanfot, och den femte metatarsal är unik genom att den har en grov utbuktning på sidan av sin bas. Det är den minsta metatarsal.

Mellanfot mul smärta och sårar är inte ovanliga, och förekommer ofta i fotbollsspelare. Mellanfoten lätt skadad i fotbollen på grund av den mer modern och lätt design av fotbolls knapar, som inte erbjuder så mycket skydd som skodon av andra sporter. Förebyggande av metatarsal skador i idrottare kan ökas genom att köpa mer stödjande skor, och söka omedelbar läkarvård om misstänkt en skada på foten är. Stressfrakturer är en av de vanligaste idrottsskador och mellanfotsbenen ofta är inblandade.

Mellanfot kirurgi är oftast utförs på den första mellanfot för missbildning av liktornar. Den näst vanligaste typen av kirurgi på mellanfoten är på femte metatarsal, korrigera deformitet av ett skrädderi liktorn, en utvidgning på utsidan av foten bakom pinky tå. För att förhindra skador, välj bekväma och icke-begränsande skor med en stödjande båge och en bred toe-box.

  • De fem metatarsal benen inte har individuella namn.
  • En grupp av fem metatarsal ben ligger i mitten av foten.
  • De metatarsalben ofta är inblandade i stressfrakturer.