Vad är en Couta?

March 24

En Couta är en typ av trä segelbåt vanliga i Australien, särskilt runt Victoria och omgivande områden, längs landets västkust. Det var ursprungligen utformad som ett fiskefartyg och användes som sådan i den regionen under senare delen av 19-talet och början av 20. Namnet för denna typ av båt kommer från namnet på fisken oftast eftersträvas av de fiskare som drivs det, barracouta, en abborre liknande matfisk som finns i området. Termen Couta också ibland appliceras till en annan typ av fisk, kungen makrill.

Segelbåtar av denna typ var vanligtvis enkelmastad segelfartyg, typiskt mellan 20 och 30 fot lång (6-9 meter). De var utformade med en bred stråle och ganska grundgående och saknade någon form av kabinen. Skrovet designen var att ge största möjliga lastförmåga samtidigt som den bästa möjliga hastighet. Eftersom dessa fartyg användes som kommersiella fiskefartyg, dessa två kvaliteter var av yttersta vikt.

Dessa båtar var också kännetecknas av sin rigg. Couta båtar riggade med en gaffelliknande segel och en fock segel, som var förankrad i en lång bogspröt eller en spar sträcker sig ut från fören av båten. Bogsprötet på Couta båtar typiskt och tydligt böjda nedåt. Huvud segel var av en typ som införlivas drag av både en standardgaffel segel och en gunter-typ segel med en gaffel eller prick på toppen av seglet som vinklas skarpt uppåt. Detta tillät seglet som skall utföras mycket högre än vad som normalt är möjligt, vilket ökar båtens fart.

Idag har de seglingsegenskaper Couta båtar gjorde dem populära fritids segelfartyg i regionerna Australien där de har sitt ursprung. Nya båtar av denna design är fortfarande gjort just för detta ändamål, som original Couta båtar blir ovanligare för varje år. Klubbar som avsatts för njutning och racing av dessa båtar finns i regionen också. Dessa klubbar har fastställs regler som definierar designen för att racing.

En Couta är också en typ av fisk som finns i varma vattnet i världen, särskilt i Indiska oceanen. Det är också känt som makrill, ett namn som delas av närbesläktade atlantiska arter och är en viktig och populär ädelfisk. En lång, snygg, torpedformad fisk, dess färg bleknar från gråblå på rygg genom silver till vitt längs magen. De är snabba rovdjur med vassa tänder och kan nå så mycket som 6 fot (1,8 meter) i längd och uppnå en vikt på 100 pounds (45 kg).

  • En Couta är en typ av trä segelbåt vanliga i Australien, särskilt runt Victoria och omgivande områden, längs landets västkust.