Vad är Mangan Steel?

October 29

Mangan stål, även känd som Hadfield stål och Manganstål, är en legering av stål och mangan. De flesta stål har en liten bit - cirka 0,15 procent till 0,8 procent - av mangan läggs till det, men mangan stål innehåller cirka 11 procent till 15 procent mangan. Lägga mangan till en stållegering ger många unika egenskaper, såsom resistens mot magnetism, nötningsbeständighet, extrem hållbarhet och bättre ythårdhet utan ökad sprödhet. Medan dess hög hållbarhet är en välsignelse i många branscher, gör det denna metall mycket svårt att bearbeta och borra i, som kräver en diamant spets borr eller annan kraftfull borrmetod. De flesta alla mangan görs och används läggs till stållegeringar.

Stål är en legering av järn och kol, och det oftast har spårmängder av andra metaller, såsom mangan. Den vanliga mängden mangan är svag och hjälper stål blir tuffare så det kan användas för att göra verktyg eller i byggandet. Manganstål lägger en betydande mängd mangan till blandningen, cirka 11 procent till 15 procent, men vissa metallurger lägga till upp till 25 procent mangan.

Mangan, när den används i en sådan hög mängd, lånar många speciella egenskaper till stål. Även mangan själv är magnetisk, detta magnetiska egenskapen förlorade när mangan kombineras med stål, lämnar metallen helt resistenta mot magnetism. Hållbarheten och nötningsmotstånd också går upp dramatiskt, tillsammans med hårdhet och slagseghet. Medan de flesta legeringar som hjälper hårdhetsökning sprödhet, håller mangantillsatsen manganstål från att uppleva denna sprödhet problem, gör det möjligt att pulverisera många material vid nedslaget.

Medan hållbarhet och hårdhet är oftast goda kvaliteter i en robust metall, speciellt en som används för konstruktion, är det dessa två egenskaper som håller manganstål från att användas oftare. Denna stållegering är så tufft det är nästan omöjligt att borra och skära den för att bilda nya delar. Även diamantborr har svårt borrning i detta stål, och värma det kommer att göra denna legering starkare än kolstål. Plasmaskärning är en av de få effektiva sätten att minska manganstål.

Materialet mangan förekommer i naturen, men oftare är skapad genom upphettning pyrolusit med träkol. Mangan har många användningsområden, men de flesta mangan är gjord för att läggas till stål, antingen för vanliga stållegeringar eller manganstål. Omkring 90 procent av all mangan är gjord för detta ändamål, medan resten används för att öka oktan i gas eller att legera med andra metaller.

  • En liten mängd av mangan kan förstärka stål för användning i konstruktion.