Vad är en gel Smörjmedel?

July 27

Gel glidmedel är ett vattenbaserat gel som ofta används vid samlag eller under vaginala tentor. Ibland kan det användas för andra medicinska förfaranden, såsom rektala undersökningar. Det är i allmänhet klart och luktfritt med en konsistens något tjockare än vatten för att ge maximal komfort.

Inom det medicinska området, är gel smörjmedel används ofta vid vaginala tentor och transvaginal ultraljud. Det läggs direkt till spekulum eller ultraljud enhet för att göra penetrationen mer bekväm och att tillåta friare rörlighet samtidigt undersöka området. Använda glidmedel kan också undvika irritation från utrustningen gnugga mot väggarna i slidan. Rektala undersökningar kan också kräva smörjmedel för att säkerställa komfort och för att förhindra rektum.

Kvinnor kan också köpa gel smörjmedel över disk för användning under samlag eller för att lindra symtomen vid vaginal torrhet. Ett gemensamt varumärke av smörjmedel är KY Jelly. Olika andra sorter av smörjmedel kan också köpas, inklusive de med olika smaker, färger och värmande ingredienser.

Innan du använder någon gel glidmedel, är det viktigt att kontrollera alla etiketter noga. Vattenbaserade glidmedel är de vanligaste, men det kan också finnas oljebaserade sorter tillgängliga. Vid användning av en latex kondom, är det mycket viktigt att endast använda vattenbaserade produkter, såsom olja kan bära bort latexen och orsaka revor. Det är också viktigt att se till att smörjmedel som köps är särskilt utformad för det ändamål som det kommer att användas. Till exempel finns det olika massage smörjmedel på marknaden som inte är avsedda för vaginal användning.

Om du någon gång under användningen av ett smörjmedel irritation eller rodnad uppstår, bör produkten inte längre användas. Irritation, sveda, rodnad, svullnad eller klåda som kvarstår längre än en dag bör undersökas av en läkare. Detta skulle kunna signalera en allergisk reaktion. Tecken på en allvarlig, men sällsynt, allergisk reaktion inkluderar andnöd, yrsel och hjärtklappning. Dessa bör rapporteras till en läkare omedelbart.

Vid användning av gel glidmedel, är det i allmänhet en bra idé att sätta in gelen direkt på handen innan du applicerar den vaginala området. Händerna bör tvättas noggrant innan så sker. Detta gör att gelén värms upp en aning på händer och fingrar före spridning. Gel bör inte värmas i mikrovågsugn eller stovetop att förhindra brännskador eller allvarliga skador.

  • Det är viktigt att endast använda vattenbaserat glidmedel med kondomer, som oljebaserade smörjmedel kan bära bort latex.
  • Doppler gelen kan användas för att smörja givaren som förberedelse för ett ultraljud.
  • Gel smörjmedel tillsätts ofta till spekulum under vaginala tentor.
  • En gel smörjmedel.
  • Gel smörjmedel kan vara nödvändigt när man använder en rektal spekulum.