Vad är skillnaden mellan artros och reumatoid artrit?

September 6

Artros och reumatoid artrit är båda tillstånd som påverkar lederna, men har olika bakomliggande orsaker. Artros är ett vanligt tecken på degeneration av brosk, ofta som en följd av ålder eller överanvändning, medan reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som resulterar i kroppen attackerar sina egna leder. Symtomen vid artros och reumatoid artrit är liknande, även om reumatoid artrit kan påverka hela kroppen, snarare än bara enskilda lederna. Behandlingar för de två villkor är ofta annorlunda, även om smärtlindring är viktigt för båda.

Artros är vanligare än reumatoid variant och orsakas oftast av slitage. Det ses ofta hos äldre, även om det kan påverka en person oavsett ålder; det påverkar lederna såsom knä-, höft- eller fingrar. Smärta från artros inträffar när brosket av ett gemensamt har slitits ner till en sådan grad att två ben börja gnida tillsammans. I de flesta fall kommer artros starta i en enda fog.

Till skillnad från artros, är reumatoid artrit en autoimmunsjukdom och kan påverka många fogar samtidigt. När detta tillstånd inträffar, blir slemhinnan i lederna i kroppen inflammerad, vilket resulterar i smärta. Reumatoid artrit är en kronisk sjukdom, och i allmänhet anses vara mer smärtsamt och handikappande än artros. Artros och reumatoid artrit kan både ha en stor inverkan på en persona € s liv, dock, särskilt om han eller hon är verksam.

Artros och reumatoid artrit orsakas av olika underliggande problem. Reumatoid artrit är en följd av kronisk inflammation, som uppstår när kroppen börjar angripa sina egna leder. Artros, i motsats, är ibland till som en naturlig del av åldrandet. Det kan också orsakas av repetitiva skador på leden, vilket ibland är ett resultat av höga slagaktiviteter såsom löpning eller basket.

Både artros och reumatoid artrit har liknande symptom. Smärta är den vanligaste tecknet, särskilt på morgonen. Reumatoid artrit kan också orsaka en minskning i ett jointâ € s rörelseomfång. Andra symptom på båda tillstånd innefattar värme, rodnad och svullnad kring leden. Reumatoid artrit kan, i vissa fall, också påverka organ.

De behandlingar för artros och reumatoid artrit skiljer, även om smärtstillande medicinering används ofta för båda. Artros är vanligtvis behandlas med en blandning av läkemedel och sjukgymnastik för att öka styrkan i fogen. Reumatoid artrit är nästan alltid behandlas med läkemedel, inklusive läkemedel för att bromsa utvecklingen av sjukdomen. Kan ibland krävas operation för båda villkor.

  • En bild av en frisk rygg och en med artros.
  • Reumatoid artrit kan påverka hela kroppen, snarare än bara enskilda lederna.
  • Artros är vanligare än reumatoid artrit, och orsakas oftast av slitage över tiden.
  • Artros och reumatoid artrit orsakas av olika underliggande problem.
  • Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom.
  • En frisk höft och en med artros.