Vad är stomi Klistra?

May 20

Stomipasta är en skyddande substans som används på huden kring en stomi. Det fungerar som en barriär för att förhindra skav och irritation när magsafter och magsyra finner sin väg ut ur stomaöppningen. Det finns olika märken, men de är oftast tjock i konsistensen så de fastnar på huden lättare att skapa en mer hållbar barriär.

De flesta stomipasta kommer i små rör, ungefär som den i tandkräm eller blöjeksem krämer. De är tunna och innehåller hudskyddande att hålla fukten borta från huden. Vissa typer innehåller ingredienser som pektin och de flesta innehåller någon form av alkohol. Detta kan orsaka sveda i vissa patienter, så stomipasta bör tillämpas med försiktighet.

Användningen av stomipasta är mycket viktigt för många patienter, eftersom ibland magen syror och avfall kan fly och irritera huden. Detta blir mer sannolikt när påsen blir för fullt och börjar läcka. Patienter kan hjälpa till att förhindra kontakt av avfall och syra genom att ändra sina påsar regelbundet och gör det försiktigt så spill uppstår. En läkare eller sjuksköterska kan ge instruktioner om korrekt tömma stomipåsen.

Stomipasta kan också användas för att jämna ut huden och hjälper stomi omslag och påsar fastställa mer jämnt. Detta håller dem från att vara så märkbar under kläderna och skapar mindre förlägenhet för patienter. Pastan bör appliceras direkt omger den plats där röret är fäst till stomin.

Stomi leveranser bör bytas regelbundet, så det är en bra idé att köpa en stomipasta som torkar bort rent utan att lämna en rest. Detta gör att limmet som används för att fästa rör och andra förnödenheter för att arbeta mer effektivt. Pastor som lämnar en rest kan behöva avlägsnas genom skrubbning med vatten och tvål.

Patienter kan köpa stomipasta i många professionella apotek och medicinska leverans butiker; den säljs tillsammans med andra stomi leveranser. Varumärken kan skapa pastor specifikt gå bra med sina leveranser, även om det i allmänhet inte skadligt att blanda en pasta sort med leveranser från ett annat märke. Det är inte rekommenderat att patienter använder pasta eller krämer som inte är avsedda för användning runt en stomi utan att först diskutera det med sin läkare. Kostnaden för stomipasta får täckas av försäkringen.

  • Stomipasta är en skyddande substans som används på huden kring en stomi.