Vad är Demodex Mite?

November 26

Den Demodex kvalster är en mycket liten leddjur som lever i hårsäckarna och talgkörtlar hos många djur. Vissa människor kan känna dem som "ögonbryn kvalster," i en hänvisning till en av sina favorit hang-outs. Chansen är mycket stor att nästan alla människor är värd några av dessa kvalster just nu, tillsammans med en mängd andra organismer som livnär sig på sloughed hud, hår och andra kastas överbord från kroppen. Som en allmän regel har dessa kvalster inte orsaka några problem, men när de prolifererar, kan det bli ett problem.

Två arter av Demodex kvalster är vanligt förekommande på människor: Demodex folliculorum och D. brevis. Dessa kvalster är också ofta hittas på hundar, i vilket fall arten är vanligen D. canis. De kvalster klassificeras som parasiter, oförmögen att överleva bort från sina värdar, och de kan hoppa till nya värdar genom fysisk kontakt med infekterade områden. De lever på hudceller och oljor hittades nära huden, ankring sig på plats.

Tillsammans med andra organismer som kallar huden hemma, kan Demodex kvalster faktiskt vara till nytta. De hjälper till att bearbeta avfall från kroppen, att hålla saker mer städad och ibland minska risken för infektioner och andra hälsoproblem som en följd av ackumulerat avfall. Under vissa omständigheter, men de kan föröka och orsaka hudutslag, hud sårskorpa och håravfall. De kvalster har också kopplats med akne, med några läkare som tyder på att ett överflöd av kvalster kan täppa till porerna.

Hos hundar, kan demodectic mange vara ett mycket allvarligt tillstånd, som kräver snabb medicinsk behandling. Både människor och hundar har ett antal alternativ, när det gäller att behandla tillstånd relaterade till mite. Mediciner kan användas för att döda buggar själva, vanligtvis genom lokal applicering, medan krämer kan lugna inflammerad, irriterad hud som har svarat på ett angrepp. Vissa huskurer rekommenderar täcker området med olja eller andra ämnen i huvudsak kväva kvalstren; Detta rekommenderas inte, eftersom detta kan orsaka skador på huden, beroende på vad som används för att täcka det. Motorolja, till exempel, en populär behandling för demodectic mange på en gång, kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

I vissa fall kan det demodex kvalster också bära bakterier som kan leda till hudinfektioner och andra hälsoproblem. Eftersom att bli av med kvalster är omöjligt och oönskad, är den bästa åtgärden för att undvika sådana infektioner för att hålla huden ren, regelbundet skrubb död hud och överflödigt fett bort.

  • Vissa läkare säger ett överflöd av Demodex kvalster kan orsaka akne.
  • En katt med skabb.
  • En hund som tvättas för att behandla demodetic mange.