Vad är Surface Force?

October 15

Surface kraft, mer allmänt kallas ytspänning, är den unika uppåt tryck att ytan av en vätska kan utöva på ett objekt. Denna kraft är orsaken små insekter, såsom vatten löpare, verkar gå på vatten. Det gör också sporter som surfing och vattenskidor möjligt. Surface Force inträffar eftersom molekylerna eller små partiklar som utgör en vätska tenderar att låsa på en annan vid ytan, vilket gör ett tunt skikt som är något högre densitet än resten av vätskan.

Ytspänningen eller yta kraft vatten är stark nog att driva objekt upp, så att de kan flyta. Detta kan observeras genom att försiktigt placera en liten metall gem på ytan av ett glas vatten, fylldes till toppen. Eftersom densiteten av gemet är större än densiteten hos vatten, kan det förväntas att sjunka. Med lite omsorg i placering och viss kunskap om ytan kraft, men detta kommer inte att ske. Om gemet tappas på ytan så slut slag genom den osynliga barriären, kommer det sjunka, så var försiktig när du placerar gemet.

Ett antal faktorer kan minska ytan kraft vatten, såsom en ökning i temperatur. När temperaturen av vattenhalten ökar minskar ytan kraften. Lägga tvål till vattnet kan också minska ytspänningen. Tvål bryter lastrummet att vattenmolekyler har på varandra, vilket gör att vattnet lättare komma i kontakt med föremål såsom smutsig disk. Lägga till en enda droppe tvål till ett glas vatten med en flytande gem kommer omedelbart få föremålet att sjunka, och är ett jakande slut på experimentet nämnts tidigare.

Anledningen ytspänning kan kallas ytan kraften förklaras av den fysiska definitionen av ordet kraften. Inom fysiken är en kraft definieras som en skjutande eller dragande utövas på ett objekt. När ett gem placeras på vatten, drar gravitationen gemet ner. När vattnets ytspänning är tillräckligt stark, dock kan vattnet driva gemet upp med samma mängd kraft som tyngdkraften att dra den ner så att objektet flyter. Detta är ett exempel på balanserade krafter - gemet varken sänkor heller skjuter bort av ytan, utan helt enkelt vilar där.

  • Attraktionen mellan vattenmolekyler skapar yta kraft.