Vad är en Money Shot?

June 24

Många Hollywood filmare läsa ett manus och leta efter den mest dramatiska eller kulminerande ögonblick i den föreslagna filmen. Oavsett kostnaderna eller tekniska utmaningar filma en sådan imponerande scen, producenter och regissörer kommer att göra vad som krävs för att få det skottet klar. På grund av sin box office betydelse och dyra set-up, denna kulminerande scenen ofta kallas en pengar skott. En pengar shot är inte nödvändigtvis slutscenen i en film, dock. Ibland de första tecknen på en film monster eller den första glimt av en rysk ubåt eller dömd lyxkryssare skulle betraktas som en pengar skott, eftersom det är de en scen publiken betalar pengar för att se.

Ursprunget till termen pengar skottet har sina rötter i en annan typ av filmindustrin, dock. I den vuxna underhållningsindustrin, är manliga artister rutin ombedd att lämna filmisk bevis på scenen äkthet. Vissa aktörer avstår även från sexuell aktivitet i flera dagar för att uppfylla denna skyldighet. Det räcker med att säga, "pengar shot" av en standard vuxna film lämnar lite tvivel i publikens åtanke att en verklig sexuell handling har skett.

Legitima film produktionsbolag har framgångsrikt adjungerade denna olyckliga bit jargong för att representera en mycket annorlunda typ av skott. En pengar skott kan vara en av de dyraste scenerna att filma, eller det kan vara en kritisk eller central scen som måste uppfylla publikens förväntningar. I Harry Potter-filmen serien, till exempel, en dramatisk konfrontation mellan den heroiska Harry Potter och hans nemesis Lord Voldemort skulle betraktas som en pengar skott, eftersom fans av bokserien skulle bli besviken om den scenen saknade tillräckligt med åtgärder eller starka visuella effekter. Pengarna skott av någon film skulle vara en publik diskutera på väg ut ur biografen och den de skulle rekommendera till framtida publik.

Det skulle inte vara ovanligt att moderna regissörer och producenter för att inkludera flera pengar skott i loppet av två eller tre timmars film. Ibland blotta oändlighet och bekostnad av en pengar skott kräver kraftiga budgetnedskärningar i andra avdelningar. Det är därför många action / äventyr filmer eller episka science fiction-filmer har bara några få A-listan aktörer i sina kast. De pengar som skulle ha normalt gått in i en igenkännbar skådespelare lön istället kanaliseras in i kostnaden för filmens avgörande pengar skott. Fotografera med en relativt okänd gjuten eller begränsar dyra plats skott kan oftast ge tillräckligt med pengar för filmskapare att upprätta och genomföra en utarbetad "pengar shot" eller två. Ibland kan en regissör kommer endast att ha en möjlighet att få skottet rätt, så behövs en hel del tid och pengar för att se till att alla prep arbete utförs på rätt sätt och skottet går i lås.

  • Ibland filmer har flera pengar skott.
  • I Harry Potter-filmen serien, skulle en dramatisk konfrontation mellan Harry och hans nemesis Lord Voldemort anses en pengar skott.
  • En pengarna skott kan vara en rafflande scen i en film med en populär skådespelare som Dwayne "The Rock" Johnson.
  • Pengarna shot är oftast den mest kulminerande händelse i en film.