Vad är Ajwain?

February 23

Ajwain, även känd som Carum ajowan är en krydda som används för kulinariska och medicinska ändamål. Ursprungligen odlas i Egypten, frön av växten är liten, stickande, och bitter. Ajwain smakar liknar timjan men är så stark att även en liten mängd läggs till någon maträtt kunde stjäla smaken. Traditionellt tippad som ett universalmedel, används den för att lindra tandvärk, matsmältningsbesvär och dålig andedräkt.

Den ajwain utsädes odlas i stor omfattning i Indien, Iran, och Afghanistan, och har använts sedan urminnes tider för sina läkande egenskaper. I Indien är det känt som omam och vatten destilleras ur fröna hålls som ett hushåll tonic för att behandla gasbildning och matsmältningsproblem. Detta är också vanligt i Sri Lanka, Malaysia, och andra arabiska länder. Det är inte, emellertid, en krydda som är vanlig i USA (US).

Ajwain är en släkting till dill, kummin, och kummin, och är ofta misstas för biskopens ogräs. Anläggningen ser generellt ut som persilja. Det är en liten buske som oftast har upp till 12 blommor från vilka fröna utvinns.

Fröna är oftast ovala, räfflade, och grå eller gröna. Raw frön smakar varm och pepprig men växer mildare när kokta. De brukar bör förvaras i en lufttät behållare i ett svalt och torrt.

I köket, har kryddan en mängd olika användningsområden. Det är en stapelvara i indisk matlagning och används för att lägga krydda till salladsdressing, dips, kyckling, grönsaker, och smet för fritering. Dessutom är det en vanlig ingrediens i chutney och curry. En nypa frön i ett glas kärnmjölk sägs främja matsmältningen. I vissa delar av världen, är det tradition att följa en måltid med mukhwas - en kombination av ajwain, fänkål, dill, sesam, nötter och torkad kokos - för att fräscha andan.

Medicinskt, verkar ajwain ha obegränsade användningsområden. Oljor som utvunnits ur krossade frön används för att läka en rad sjukdomar från örat värk och ringorm till neuralgi och sår. En tesked jord ajwain kan läggas till kokande vatten och användas som en gurgla för halsont. En droppe eller två av oljan sägs lindra earaches.

Äta en tesked mark ajwain kan rena matsmältningssystemet och stimulerar aptiten. Sniffa de bittra frön kan mildra effekterna av en förkylning eller huvudvärk. Det sägs också vara ett afrodisiakum.

  • Den ajwain utsädes odlas i stor omfattning i Iran.
  • I Indien är ajwain används för att lindra matsmältnings upprörd.
  • Ajwain kan användas för att behandla ringorm.
  • Ajwain används ibland för att behandla tandvärk.
  • Ajwain är en vanlig chutney ingrediens.
  • Ajwain kan användas för att lindra matsmältningsbesvär.
  • Gurgling ajwain och vatten kan lindra halsont.
  • Ajwain sägs bota dålig andedräkt.